Een van de veelgehoorde redenen waarom mensen een papegaai of parkiet als huisdier willen aanschaffen, is het feit dat zij hebben gehoord dat deze dieren kunnen praten. Een papegaai kopen vanwege zijn vermogen om te praten, is echter de slechtste motivatie die je kunt bedenken!
Overweeg je een papegaai of parkiet (samen ook wel kromsnavels genoemd) als huisdier te gaan houden ongeacht de soort dan bestaat dus de kans dat je een bepaalde verwachting hebt t.a.v. het spreken van je eventuele toekomstige huisdier. Je moet je allereerst realiseren dat het vermogen om woorden te leren en zelfs zinnen bij vele papegaaien en parkieten soorten slechts ongeveer 5% betreft van alles waar je bij het houden van deze dieren als huisdier mee te maken krijgt. Er zijn dus nog 95% zaken die niets met het praten te maken hebben waar je de komende minimaal 25 tot wel 100 jaar dat het dier leeft (!!!) mee te maken ZAL krijgen. Ben je daar net zo enthousiast over als over hun spraakvermogen?
Stap je naar de eerste de beste dierenwinkel waar men papegaaien en/of parkieten verkoopt dan is de kans vrij groot dat je verwachtingen door de verkoper worden bevestigd in de zin van ‘jazeker kan deze papegaai leren spreken’. De potentiële koper gelijk geven, is een bekende verkooptechniek om het maar zo te zeggen.
Zoals je vast wel zal zijn opgevallen, wanneer je ons volgt via de nieuwsbrieven of website is dat niet bepaald een techniek die wij hanteren. Ten eerste is niemand er bij gebaat om op basis van verkeerde verwachtingen een huisdier in huis te halen, het dier zelf al helemaal niet. Ten tweede zijn er naast het eventuele spreken nog 95% andere zaken waar je mee te maken krijgt, zodra je een papegaai of parkiet als huisdier gaat houden.
Uiteraard is het erg leuk om een dier te hebben dat met je praat. Het is echter nooit vanzelf sprekend dat een bepaalde papegaai of parkiet inderdaad spreekt of indien nog heel jong zal gaan leren spreken. Zelfs niet als de betreffende soort bekend staat als de beste spreker en zelfs niet als je er alles aan doet.
Nu heeft de ene soort dus wel degelijk meer aanleg tot het op heldere wijze kunnen leren uitspreken van woorden dan de andere. Toch hebben we het hier overwegend over aangeleerd gedrag.
Het uitspreken van klanken die wij woorden noemen is een ding. Het is weer iets anders om een betekenis aan die klanken te verbinden en deze vervolgens binnen een toepasselijke context te gebruiken. In het laatste geval spreken we dus van een taalvermogen. Spraak- en taalvermogen zijn twee verschillende dingen. Zo is bekend dat apen communiceren via gebaren en geluiden. Het zijn intelligente dieren die op bijbehorende wijze met elkaar communiceren. Toch is door onderzoek gebleken dat precies het gedeelte waar spraak en taal zich bevinden in de hersenen ontbreekt bij apen. Juist dit gedeelte is wetenschappelijk aangetoond wel aanwezig bij papegaaien. In elk geval bij de soorten waar men onderzoek op heeft verricht.
Dit is een tamelijk baanbrekende ontdekking, want het houd in dat deze dieren dus in staat zijn om net als wij d.m.v. woorden zichzelf uit te drukken. Dat is nog net geen taalvermogen te noemen, maar wel spraakvermogen. Ten onrechte worden papegaaien vaak gebruikt in een soort negatieve reclame zoals ‘vloeken is aangeleerd’. Hierbij staat dan een grote ara afgebeeld als zijnde een domme naprater. Dit terwijl het uiterst intelligente dieren zijn die d.m.v. geavanceerde eigen taal in de natuur onderling communiceren.
Groeit zo’n dier van jongs af aan op tussen de mensen die hem bekend maken met hun taalgebruik dan is het zeer wel mogelijk dat je daadwerkelijk d.m.v. woorden en zelfs een klein stukje taal met je vogel kunt communiceren. Onze kaketoe Kiwi bijvoorbeeld weet exact dat wanneer hij ’s avonds ‘lekker slapen’ zegt dat we hem naar zijn slaapplek brengen en maakt hier dus handig gebruik van als hij moe is. Heeft hij honger, of ziet hij iets lekkers dan klinkt het echt niet ‘lekker slapen’, maar glashelder ‘Kiwi lekkers!’.
Dat is allemaal leuk om te weten, maar wat heb je daar nu aan als je zelf een papegaai of parkiet hebt en/of wil gaan kopen, waarbij het spreken een rol speelt of moet gaan spelen?
Als het spreken van papegaaien en parkieten jou aanspreekt dan is dat een prima uitgangspunt om eens wat meer te weten te komen over deze dieren. Ik wil zeker niet zeggen dat wanneer het spreken het enige is dat je aantrekt om een papegaai als huisdier te nemen je daar per definitie dus direct vanaf moet zien. Wel zou ik willen zeggen deze interesse aanleiding te laten zijn om meer te weten te komen, voordat je daadwerkelijk tot eventuele aanschaf overgaat. Eerder noemde ik al dat je met zo’n 95% andere zaken te maken krijgt bij het houden van een kromsnavel als huisdier dan alleen het spreken, waardoor het zeer verstandig, dan wel noodzakelijk is juist op de hoogte te zijn daarvan en het spreken te zien als een soort leuke bijkomstigheid, een toegift.
We kennen allemaal wel de situatie van een papegaai van een buurman die zomers hele dagen in de tuin vanuit zijn kooi de oren van het hoofd en takken van de bomen kletst zonder waarschijnlijk veel benul te hebben van wat hij communiceert. In zekere zin is dit triest gezien vanuit het perspectief van de vogel. Het is namelijk een dier, waarvan zelfs door wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat het verstandelijke vermogens heeft die je kunt vergelijken met die van een kind van 5 jaar oud. Dat nog los van spraakvermogen! Een kind sluit je ook niet dagenlang op in een kooi met als enige vorm van aandacht het erom lachen als het wat uitkraamt. Zo leven deze dieren in de natuur ook niet. Ze leven in grote groepen intensief samen en communiceren voortdurend.
Houden wij een papegaai of parkiet in de huiskamer als huisdier dan nemen wij bewust of onbewust de functie van de groep over waarvan zij van nature deel uitmaken. Je kunt je dit dus beter wel bewust zijn, omdat je daar dan gebruik van kunt maken in de omgang met je vogel. In onze papegaaien trainings cursus is dit laatste zo’n beetje de rode draad door alle lessen heen. Hoe ga je op een creatieve manier om met de kloof die bestaat tussen de natuurlijke omgeving waar je papegaai of parkiet vandaan komt ( genetisch gezien) en de omgeving waarin jij hem plaatst door hem als huisdier te houden?
Het doel daarvan is om de onuitwisbare natuurlijke behoeftes die elke papegaai en parkiet heeft tegemoet te komen. Zonder dat werkt het niet. Je ontdekt in onze papegaaien trainings cursus talloze manieren om dit te bewerkstelligen en je doet levenslang inspiratie op om een goede kwaliteit van leven samen met je papegaai of parkiet te realiseren en te handhaven.
Terugkomend op de kern van dit artikel namelijk het spreken van papegaai achtigen en alles wat daarmee te maken heeft, hebben we in de afgelopen bijna 20 jaar dat we dagelijks intensief met deze dieren werken los van het materiaal dat verwerkt is in onze papegaaien trainings cursus dusdanig veel kennis en ervaring opgedaan dat hier een aparte specifieke workshop uit is ontstaan.
We noemen deze ‘Papegaaien Geheimen’. In deze korte maar doeltreffende papegaaien training ligt de focus dus op alles dat te maken heeft met het spraakvermogen van papegaaien. Je ontdekt bijvoorbeeld welke soorten welke aanleg hebben tot het leren spreken. Je ontdekt ook hoe je verder kunt gaan dan het aanleren van wat woorden door je papegaai en parkiet de betekenis te leren van woorden en zinnen en het gebruik daarvan in de juiste context.
Komt men bijvoorbeeld bij ons op visite dan staat men niet zelden perplex van de uitspraken van verschillende van onze op dat moment in de huiskamer aanwezige vogels. Een beetje het effect dat vogelpark demonstraties teweeg brengen zou je kunnen zeggen. Je hoort en ziet echter een momentopname. Wat ertoe geleid heeft dat de vogel doet wat je hoort en ziet, speelt zich echter af achter de schermen. Juist daar gaan we in deze papegaaien workshop een uitgebreid kijkje nemen.
Na afloop weet je o.a. precies welke papegaaien soorten welke aanleg hebben tot spreken, hoe je begint met het aanleren van woorden binnen de juiste context, hoe je de kwaliteit van leven van je papegaai of parkiet optimaliseert, zodat ook trainen succesvol zal zijn, hoe papegaaien precies spreken, waar je op moet letten bij aanschaf en nog veel meer.
Voor maar eenmalig 27,- krijg je direct levenslang toegang tot de bijbehorende VIP (= Very Important Parrot) website waarin je direct met de workshop kunt starten, maar ook allerlei extra bonus materiaal vindt en dus levenslang kunt profiteren van door ons geplaatste updates zonder extra kosten!
Wacht niet tot de prijs is verdubbeld vanwege de voortdurende inhoudelijke groei van de workshop,
maar stap meteen in de verborgen wereld van de sprekende tamme papegaai en schrijf je vandaag in.
Inschrijven papegaaien Geheimen