gourmettenGourmetten

Tefal-dampen (teflon) en verbrandingsproducten van ¨anti-aanbaklagen¨ in pannen en gourmetstellen zijn zeer giftig voor vogels. Deze dodelijke luchten ontstaan bij verhitten (verbranden) van de anti-aanbaklaag bij een temperatuur boven de 280 graden. De acuut zieke dieren krijgen zeer bloedrijke, ontstoken longen met kapotte haarvaatjes. De longen lopen zo vol met bloed en de vogel sterft aan zuurstoftekort. In minder heftige gevallen kan de dierenarts proberen de vogel te redden door een anti- shockbehandeling in combinatie met het geven van zuurstof. Ook bij de mens zijn griepachtige verschijnselen beschreven na inademen van tefal-dampen.

Het wordt tijd dat de fabrikanten van pannen en ander keukengerei met een anti-aanbaklaag in hun gebruiksaanwijzing de consument wijst op de risico's van deze toepassingen op vogels.

Andere keukendampen die ontstaan na het verhitten van vetten of boter kunnen giftig zijn voor vogels. Daarom is het raadzaam om vogels ver weg te houden van de keuken en het huis voldoende te ventileren bij alle bak activiteiten, zeker als er anti- aanbaklagen in de pan zitten. Bij de eerste tekenen van benauwdheid, zoals niezen en kortademigheid, de vogels onmiddellijk naar een andere goed geventileerde ruimte brengen en contact opnemen met uw dierenarts.

Pas ook op met magnetron/ovenreiniger. Liever gezegd: Gebruik het NOOIT in bijzijn van welke vogel dan ook. Het bevat vaak een soort antiplak stof teflon en is dodelijk bij inademing door vogels in enkele minuten.

chocolaChocola

Chocolade, koffie en thee (deze voedingsmiddelen bevatten giftige stoffen voor de parkiet). Chips en eigenlijk alle voor mensen bestemde snacks zijn zeer slecht voor uw gevleugelde vriend, mede vanwege het hoge vet- en zout gehalte. Suiker is eveneens slecht.
Alcohol is absoluut verboden: laat een parkiet nooit bier of wijn drinken.

Koffie ( cafeïne)

koffie_en_cafeineVeel planten produceren toxische of bittere stoffen als natuurlijke bescherming om niet opgegeten te worden door dieren. Heel wat van deze toxines zijn alom bekend: cafeïne, nicotine, tannine, digitalis,
cocaïne, opium, enz.

Opname van deze plantenchemicaliën in hoge concentraties kan fataal zijn voor het dier. De meeste van deze toxines komen voor in
zaden en onrijp fruit, belangrijke componenten van
het rantsoen van papegaaien.

avocadoAvocado (Persea sp.)

Onderzocht bij: grasparkiet, grijze roodstaart.

Ziekteverschijnselen: niet meer op stok kunnen zitten, stoppen met eten, bol zitten, aan veren peuteren en trekken, benauwdheid, zwelling van de borstspieren door oedeem en bleke streping van de spieren, sterfte.
Giftige plantendelen: bladeren, vruchten

Ook in veel salades en saus zit avocado verwerkt. Laat uw vogel niet zomaar mee eten aan tafel, maar geef hem eventueel een eigen bakje met voer wat wel gezond is voor hem.

Opmerking: de verschijnselen kunnen sterk wisselen en treden soms pas 24 uur na consumptie op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.