vuurdoornbessenGiftige Planten

Naast de planten die in de tabel genoemd zijn, zijn er nog enkele planten die problemen kunnen geven. De vruchtjes van de vuurdoorn (Pyracantha sp.) kunnen gaan gisten en dus veel alcohol bevatten. Meermalen zijn vogels (met name vinken) in het wild en in tuinen aangetroffen die dronken waren. Aangezien ook papegaaien dronken kunnen worden, lijkt het aannemelijk dat ook zij aangeschoten kunnen raken van het eten van vuurdoornbesjes. U kunt ook de volledige plantenlijsten downloaden.

Vogels in een benevelde toestand kunnen zich makkelijk verwonden en zich niet goed verdedigen als zij worden aangevallen. Als de dieren enkele uren rust krijgen om te ontnuchteren is meestal het grootste leed geleden. Eenzelfde soort probleem kan zich voordoen bij de consumptie van marihuana of hennepplanten.

Als een dier verschijnselen vertoont die veroorzaakt worden door het eten van giftige planten, is het vaak moeilijk een specifieke behandeling in te stellen. Daarom is het raadzaam het dier in een kleine kooi te zetten met de zitstokken laag bij de bodem zodat het dier zich niet kan verwonden als het van de stok valt.

Dieren die niet braken kunnen gevoerd worden met pap (van bijvoorbeeld babypapegaaienvoeding of poedermelk op basis van soja) om het maag-darmkanaal te stimuleren en om de plantendelen in te hullen zodat zij snel en zonder dat er veel gifstoffen worden opgenomen het maag-darmkanaal kunnen passeren.

Eventueel kan aan de pap wat Norit of olie worden toegediend. Dieren die diarree hebben, kunnen uitdrogen. Als de diarree langer aanhoudt dan een dag, dan is het raadzaam om door een vogelarts onderhuids vocht toe te laten dienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.