Vitamine A bij kromsnavels

Net als voor de meeste huisdieren is er ook voor vogels van alles verkrijgbaar dat moet dienen als supplement oftewel toevoeging aan de dagelijkse voeding.
Multi vitamine is hierbij wel het meest bekend.
In onze uitgave ‘de Papegaaien Welzijn Wijzer’ ga ik uitvoerig in op het nut van de verschillende vitamines en hun werking. In dit artikel beperk ik mij even tot de vitamine A, omdat deze vaak wordt onderschat en/of verkeerd benaderd.

Vitamine A is belangrijk voor de huid en ogen. Het is een antioxidant.

Vitamine A bij vogels is iets anders dan bij mensen of zoogdieren. Het kunstmatig toevoegen van vitamine A bij papegaaien en parkieten leid in de meeste gevallen tot leverbeschadiging met alle kwalijke gevolgen van dien. Zelfs dierenartsen die in vogels zijn gespecialiseerd, zijn vaak niet op de hoogte van dit snelle teveel aan vitamine A en hoe dit op te lossen.
Veel medische problemen bij kromsnavels komen slechts door langdurige ervaring aan het licht. Zo is dit artikel gebaseerd op de kennis en ervaring van dierenarts en erkend vogel specialist dr Hedwig v/d Horst. Zij heeft ruim 25 jaar dagelijkse ervaring opgedaan als vaste dierenarts van het NOP te Veldhoven destijds. Elke papegaai en parkiet die daar binnen kwam, werd eerst door haar ‘gekeurd’ alvorens een plek in het park te krijgen. Zijn woonde en werkte op het terrein van het park, maar is door het faillissement van het NOP destijds zelf een dierenarts praktijk gestart in Riel Noord Brabant (bij Tilburg). Door uitgebreid contact met haar hebben we veel ervaringen kunnen delen en leren we veel bij wat we graag met u delen via onze cursussen en workshops.

Hoe kan het geven van vitamine A tot leverbeschadiging leiden?

Het lichaam van een kromsnavel heeft zeer weinig vitamine A nodig. Dit betekend niet dat het ook zonder kan, maar dat alleen een zeer kleine hoeveelheid doet wat het moet doen. Juist omdat die hoeveelheid zo klein dient te zijn, is overdosering vrijwel onontkoombaar. Het lichaam van een kromsnavel maakt namelijk ZELF precies voldoende vitamine A aan mits daar voldoende voedingsstoffen voor aanwezig zijn.

Het is dus zaak geen vitamine A toe te voegen, maar juist om te zorgen voor de noodzakelijke voedingsstoffen, zodat het vogellichaam zelf de noodzakelijke hoeveelheid vitamine A kan aanmaken.

Wat doet vitamine A?

Vitamine A is o.a. verantwoordelijk voor een gezonde huid en ogen. Het is een anti oxidant. Erg belangrijk. Een vogel met een droge huid krijgt last van jeuk en kan gaan plukken. Gebrek aan vitamine A kan dus een oorzaak van plukken zijn waar vaak niet direct aan wordt gedacht.

Slechts een mespuntje rode on-geraffineerde palmnootolie per dag door of bij het voer lost het probleem van een tekort aan vitamine A op!

Het is sinds kort o.a. verkrijgbaar in onze webwinkel HIER.

    1 Response to "Het Belang Van Vitamine A bij kromsnavels"

    • marie. paul

      ik dank u want ik had vitamine gekregen van de kweker waar ik een klein schepje moest geven (schepje zat in de doos) deze bevatten ook vitamine A merk gamma brunet-wyon cal’vit+

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.