waarschuwing voor papegaai en parkiet

Papegaai en parkiet Hygiëne

Een van de belangrijkste zaken bij het houden en kweken van vogels en in het bijzonder papegaai en parkiet is hygiëne. De kooi en volière moet daarom regelmatig grondig worden schoongemaakt.
Hoe vaak dit moet gebeuren, is afhankelijk van de grootte van de kooi of volière, de hoeveelheid vogels die erin gehuisvest wordt, het seizoen en de mate van vervuiling die optreedt.

Om kosten te besparen gaan sommige mensen ertoe over om de bodembedekking van de volière of kooi te zeven, zodat de zichtbare ontlasting verwijderd wordt. Papegaai en parkiet houden beiden niet van vieze zit stokken. Ze kunnen er zelfs kwalen van krijgen aan hun tenen. Het is dus van groot belang de zit stokken regelmatig te vervangen of indien mogelijk te reinigen. 

Ook het goed schoonhouden van drink en etensbakken is een dagelijkse bezigheid die niet mag worden overgeslagen. Papegaai en parkiet liefhebbers die hun dieren goed verzorgen, weten hier alles van. Toch zal je bij een goede kweker niet altijd brandschone hokken aantreffen. Wat vuil lijkt voor een leek, kan vaak schoon zijn voor de deskundige. Papegaai en parkiet bouwen bijvoorbeeld geen goede weerstand op, wanneer ze altijd in brandschone hokken worden gehouden. Alsof je een kind opsluit in een steriele omgeving. De eerste schooldag zal onvermijdelijk leiden tot een directe virus en/of bacterie aanval op het immuun systeem van je kind. Zijn alle kinderen sowieso gevoelig, omdat de weerstand die volwassen hebben nog moet worden opgebouwd bij hen, bij papegaai en parkiet is dat niet veel anders.


De onzichtbare vervuiling wordt echter niet weggehaald met het zeven, zodat besmettingsgevaar blijft bestaan. 

Verschoont u de bodembedekking van de kooi of het nachthok, haal dan de hele laag weg en vervang hem door een geheel nieuwe laag.
Welke soort bodembedekking u gebruikt, hangt af van de soort vogels die u houdt. 

De bekendste en meest gebruikte soort bedekking is het zogenaamde schelpenzand, maar ook houtsnippers en schoon rivierzand en zelfs kiezels worden soms als ondergrond gebruikt. 

Ontsmet wanden, spijlen en vloer van de kooi of volière geregeld. Hiervoor kunt u veilige middelen aanschaffen in ieder dierenspeciaalzaak.
Zit stokken, voederbakjes en waterbadjes moeten ook regelmatig worden schoon geschrobd in een sopje met een desinfecterend middel.

Hoe hygiënischer u te werk gaat, hoe kleiner het risico van problemen, maar overdrijven is ook weer niet goed.

De meest complete papegaai en Parkiet Welzijns Wijzer die in de Nederlandse taal verkrijgbaar is vind u HIER.
Of klik hier om direct naar de Papegaai en Parkiet Welzijns Wijzer te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.