Wat je nodig hebt als je een papegaai of parkiet neemt als huisdier
Papegaaien benodigdheden om over na te denken
Bekijk onze video's die de belangrijkste zaken uitleggen waarmee je rekening moet houden wanneer je voor het eerst een papegaai aanschaft. Download de aankoop gids die HIER voor je klaarstaat! We behandelen de belangrijkste overwegingen die je moet maken, en welke materialen je nodig hebt, en de verwachte kosten. Het is echter niet mogelijk even op 1 pagina alles te vermelden wat je echt moet weten voordat je er aan begint om een papegaai of parkiet als huisdier te kopen. Haal daarom jouw GRATIS handleiding op.
Een papegaai aanschaffen is een opwindende en lonende ervaring. Maar het is ook een grote verantwoordelijkheid die zorgvuldig moet worden overwogen. Al was het alleen al omdat papegaaien, maar ook vele parkietensoorten, een veelvoud ouder worden dan alle andere huisdieren. Je bent er dus van 25 t/m wel 85 jaar, soms nog langer, verantwoordelijk voor.
Van het kiezen van de juiste soort tot het beslissen over een huisdierenverzekering, er zijn veel dingen waar je aan moet denken voordat je jouw nieuwe gevederde vriend mee naar huis neemt.
In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren onderzoeken waarmee je rekening moet houden wanneer je voor het eerst een papegaai krijgt. We zullen belangrijke onderwerpen bespreken, zoals het kiezen van de juiste soort voor jouw levensstijl, het budgetteren van alle noodzakelijke kosten in verband met het bezitten van een papegaai, het onderzoeken van lokale wetten of beperkingen met betrekking tot het bezit van huisdieren in jouw omgeving, en nog veel meer.
Dus lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten voordat je je aan het papegaaienouderschap waagt!
"Denk buiten de kooi" is niet voor niets al jarenlang onze slogan. Het betekent vooral dat wij een visie en bijbehorend plan van aanpak hebben ontwikkeld in de loop der jaren, waarmee het mogelijk is elke papegaai of parkiet grotendeels los in huis te houden. Dat betekent niet dat een kooi overbodig is geworden, maar wel dat we een ander uitgangspunt hebben t.a.v. vogels in kooien dan de meeste mensen.
Bij het kiezen van een papegaaienkooi voor je nieuwe papegaai zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je rekening houden met de grootte van je huisdier.
Een papegaaienkooi moet ruim genoeg zijn om je vogel comfortabel te laten rondlopen, omdat een te kleine kooi niet voldoende ondersteuning biedt en ongemak kan veroorzaken ook als je vogel er de meeste tijd toch niet in verblijft.
Je moet ook rekening houden met het soort materiaal waarvan de kooi is gemaakt: rvs zorgt voor optimale bescherming tegen knagen, roest en slijtage. Een ijzeren kooi dient een goede poedercoating te bevatten die niet loslaat en duurzaam is. Het is ook de moeite waard om te kijken naar de kwaliteit van de materialen die bij de productie van de kooi zijn gebruikt, omdat dit de duurzaamheid in de loop van de tijd kan aantasten. Download onze speciale handleiding en zorg dat je geen miskoop treft!
Moet je een tuigje kopen? Bij het kiezen van een tuigje voor een papegaai of parkiet is het belangrijk om rekening te houden met zowel de grootte van je huisdier als zijn activiteitsniveau. Voor kleine papegaaien en grote parkieten is een dun lichtgewicht koord met minimaal materiaal ideaal, omdat deze niet te omvangrijk of zwaar zal zijn.
Voor grotere papegaaien is een dikkere maar toch lichte lijn het beste, omdat deze niet breekt en meer kan weerstaan. Bovendien, als je vogel bijzonder actief is, wil je misschien kiezen voor een sterke en duurzame of leren riem die niet gemakkelijk zal rafelen.
In eerste instantie raden we echter het gebruik van dergelijke hulpmiddelen af, omdat het erg onnatuurlijk is. Een vogel moet kunnen vliegen en het is aan jou om hem dat te leren doen zonder er vandoor te gaan. Alleen al hierom is papegaaien training van het allergrootste belang bij het houden als huisdier. Training is ook noodzakelijk om een papegaai of parkiet binnen een huishouden te laten 'inburgeren'.
De beste traktaties voor je papegaai zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte, leeftijd en gezondheid van je vogel. Kleinere vogels kunnen genieten van kleinere, hapklare lekkernijen die gemakkelijk te consumeren zijn, terwijl grotere papegaaien misschien een grotere traktatie nodig hebben waar ze hun snavel echt in kunnen zetten. Afhankelijk van de ingrediƫnten in de traktatie, wil je ook rekening houden met wat qua voedingswaarde geschikt is voor de leeftijd of gezondheidstoestand van je papegaai of parkiet.
Biologisch is altijd het beste en vereiste.
Vermijd chocola, koffie, drop en andere dingen die JIJ lekker vindt, maar heel slecht zijn voor je papegaai of parkiet.
Indien met mate gebruikt, zijn gepelde zonnebloempitten ideaal te gebruiken als beloning. We leggen in de cursus uit waarom.
Los van wat je geeft, is het formaat belangrijk. Iets wat snel opgegeten kan worden door je vogel werkt beter als beloning. Let dus ook op het formaat van de snavel bij het kiezen van een traktatie.
Noten en gedroogd fruit zijn vaak populair. Zorg wederom dat het veilig is en dus 100% biologisch.
Iets lekkers insmeren met ongeraffineerde palmolie combineert nuttig en aangenaam. Daar zitten namelijk stofjes in die papegaaien en parkieten nodig hebben om vitamine B aan te kunnen maken. Palmnoten uit de dierenspeciaalzaak zijn voor flinke vogels ook een gezonde lekkernij.
Voor oudere papegaaien zijn caloriearme traktaties met toegevoegde vitamines en mineralen geweldig om hen te helpen hun energieniveau te behouden.
Voor babyvogels en jongere papegaaien kunnen traktaties met een hoger vet- en eiwitgehalte een gezonde groei en ontwikkeling helpen bevorderen. Gevriesdroogde leversnacks bevatten bijvoorbeeld essentiƫle aminozuren die helpen bij het opbouwen van sterke spieren, evenals gezonde vetten voor energie.
Zoek naar natuurlijke ingrediƫnten zoals echt vlees of vis in plaats van kunstmatige smaken of kleuren -- dit zijn betere opties voor het dieet van uw pup en kunnen een plezierige snack zijn met natuurlijke smaken waar ze van houden!
Zorg ervoor dat u bijhoudt hoeveel lekkernijen u uw babyvogel elke dag geeft om ervoor te zorgen dat hun calorie-inname in evenwicht blijft met hun normale maaltijden. Met al deze factoren in overweging, zult u zeker de beste traktatie-optie voor uw gevederde vriend vinden! Wil je echt het fijne er van weten, begin dan met het downloaden van onze speciale gids genaamd 'TAM'.
Het bezitten van een papegaai is een ongelooflijk lonende ervaring, maar het brengt ook een behoorlijk deel aan verantwoordelijkheden met zich mee. Een van de belangrijkste aspecten waarmee u rekening moet houden bij het bezitten van een papegaai, is veterinaire zorg.
Veterinaire zorg voor uw vogel kan routinecontroles en preventieve behandelingen omvatten, evenals medische behandeling indien nodig. Het is belangrijk om een band op te bouwen met een in vogels gespecialiseerde dierenarts, zodat u iemand heeft waar u terecht kunt als en wanneer er zich gezondheidsproblemen voordoen.
Dit ligt anders dan bij honden, katten, cavia's, konijnen en andere vaker voorkomende huisdieren. In de opleiding tot dierenarts wordt nagenoeg geen aandacht besteed aan vogels. In Nederland zijn eigenlijk maar 3 vogel specialisten dierenartsen officieel gekwalificeerd. In de cursus ontdek je precies wie, wat, hoe, waar en waarom.
Lees hier verder over de aanschaf.
Leer in uw eigen tempo en op uw eigen locatie van toonaangevende papegaaientrainingsexperts.
birdbox
Volg Ons