vogels-vitrageGordijnen en Vitrage Dodelijk

Onlangs hoorden wij het verhaal van een valkparkiet die, zoals dat wel vaker gebeurd regelmatig in de vitrage hing al dan niet na een spannende duikvlucht.

Na een tijd schijnbaar onschuldig aan de randjes te hebben geknabbeld, werd de vogel ineens doodziek. Wanneer het zichtbaar wordt dat een vogel zich niet goed voelt is het vaak al ver heen, omdat ze zich heel lang 'goed' houden. Dit is natuurlijk gedrag, want een zwak prooidier wordt als eerste gegrepen en opgegeten.

Ziet een vogel er echt slecht uit en voelt hij zich ellendig, dan is het groot alarm. In dit geval bleek dat hij loodvergiftiging had opgelopen door het knabbelen aan de rand van de vitrage. Ook de dierenarts kon hem niet meer redden helaas.

Gordijnen en vitrage wordt vaak verzwaard om ze zodoende recht te laten hangen met een randje waarin lood verweven zit. Dit is een uitermate giftig en voor vogel acuut dodelijk metaal!

Laat uw vogel dus nooit zonder toezicht los in huis en wees gewaarschuwd.

We stellen het zeer op prijs deze verhalen te mogen vernemen, want dan kunnen we helpen voorkomen dat de geschiedenis zich elders herhaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.