ontsnapte valkparkietWat doe je als je vogel toch is gevlogen?

Zonder nadenken is meteen aanmelden bij AMIVEDI de eerste stap.

Ondanks alle maatregelen en voorzichtigheid blijft het niet onmogelijk dat je papegaai of parkiet naar buiten glipt in een onbewaakt ogenblik.
In onze vogel trainings cursus wordt nadrukkelijk en uitgebreid aandacht besteed aan het voorkomen van ontsnapping zonder dat een papegaai of parkiet gekortwiekt hoeft te worden. Van klein tot groot zijn kromsnavels intelligente dieren die je meer kunt leren dan de meeste mensen voor mogelijk houden.

Wie ooit een vogel demonstratie in een vogelpark zoals Avifauna te Alphen aan de Rijn heeft bezocht tijdens de zomermaanden weet dat zelfs een kleine Zonparkiet, de Aratinga Solstitialis in staat is op commando te vliegen.

In dit artikel wil ik niet in gaan op het voorkomen van de ellende, maar even een kort en krachtig stappenplan aangeven dat je kunt uitvoeren op het moment dat het om welke reden dan ook toch te laat is.

Dit stappenplan heb ik samengesteld aan de hand van 15 jaar ervaring met tamme papegaaien en parkieten en het onderhouden van honderden contacten met mede liefhebbers wereldwijd. In zo’n tijdsbestek hoor je meer dan eens van vogels die plotseling onbedoeld buiten in de open lucht terecht zijn gekomen en hebben we het zelf ook een paar keer meegemaakt.

Vooralsnog wil ik duidelijk stellen, dat elke papegaai of parkiet die als huisdier wordt gehouden de belangrijkste basis vaardigheden zou moeten leren voordat hij 1 jaar oud is.
dit zijn o.a. de volgende in OPDRACHT uit te voeren handelingen:

1. stap op

2. stap af naar …..

3. Vlieg naar mij toe

4. vlieg van mij naar …..

5. Vlieg NIET achter mij aan, maar blijf waar je bent

 

Een papegaai of parkiet die deze vaardigheden goed beheerst doordat het hem is aangeleerd, zal makkelijker terug te krijgen zijn in de buitenlucht, maar dat is beslist niet de hoofd reden voor deze noodzakelijke training. Het belangrijkste is dat de vogel hanteerbaar blijft als huisdier en geen gedragsproblemen gaat krijgen. Elke tamme vogel die niet  tenminste op deze vaardigheden is afgericht, zal vroeg of laat gedragsproblemen krijgen.

 

Dit is wat je moet doen bij ontsnapping.

Het eerste uur is het meest cruciaal.

Zimage-632809odra je ziet dat de vogel naar buiten is, probeer verbaal contact te houden.
Maak alle voor hem bekende geluiden, waarmee je hem roept enz enz.
Ook al beland hij hoog in een boom, ze blijven toch vaak met je communiceren. Verlies hem niet uit het oog. Zorg dat er zo min mogelijk vreemde mensen komen potten kijken, dit schrikt je vogel alleen maar af, zeker als hij dat niet gewend is. Wil men helpen, laat men dan doorlopen, zolang jij je vogel in zicht hebt.

Zit hij hoog in een boom, bel de brandweer. Een kat haal je met een hoogwerker weg van grote hoogte, een vogel niet.
Is de ladder hoog genoeg, dan zal de vogel er vandoor gaan naar de volgende boom, zodra je zijn hoogte hebt bereikt.

Een bewezen succesvolle methode die waarschijnlijk alleen in de zomer werkt, is de vogel door de brandweer vanaf de grond helemaal kletsnat te laten spuiten.

Als het goed is, heb je hem vaak gedoucht en is hij wel wat water gewend. Wij stonden vooral onderaan de boom te kijken hoe meneer de bonte boer genoot van zo;n verfrissende tak op de 86 ste verdieping. Dit totdat hij er door de ondergaande zon toch genoeg van kreeg en wilde wegvliegen. Door de hoeveelheid water, is de vogel zo zwaar geworden dat hij er als huisdier niet op bedacht is dat je in de lucht door dat water minstens 2 x zo zwaar bent en dus 2 x zo hard moet wapperen. De kletsnatte kleine papegaai vloog regelrecht zonder enige aarzeling vanaf de boomtop zo in mijn armen. Uiteraard onder luid gejuich van de omstanders ( die inderdaad niet weg te slaan waren).

Probeer hem naar je toe te laten vliegen zolang als hij in zicht is. Blijf rustig, schreeuw nooit, communiceer op hoge toon en niet met lage bas geluiden.  Het komt er nu vooral op aan hoe goed je hem getraind hebt.

papegaai red brandweerHeb je je voorbereid met het Birdbox EHBVO plan ( Eerste Hulp Bij Vogel Ongelukken) dan heb je duidelijke geluidsopnames van het geluid van je vogel op je mobiel op tablet staan. Speel deze zo luid mogelijk af. Is de vogel niet meer in zicht, zet dan een set luidsprekers in de tuin met de audio in een loop, zodat het zich blijft herhalen en de vogel de gelegenheid krijgt om op het geluid af te vliegen. We hebben dit ooit 24 uur aan laten staan, met succes! Plaats eventueel een open kooi met voeding in de buurt, zodat de vogel erin kan gaan ook als jij even niet kijkt.

Zomer of winter maken verschil. Bij extreme kou en/of regen zal de vogel z.s.m. naar een beschutte plek zoeken. Een echt tamme vogel zoekt toch vaak mensen op. Dit kan in zijn voordeel werken,m aar ook in zijn nadeel. Ze gaan gewoon midden op de weg zitten als er een auto aan komt en je wilt niet weten wat er dan allemaal kan gebeuren. Een vogel die gevonden wordt, zal het 9 van de 10 keer overleven, maar of hij jou ooit nog zal zien hangt af van de eerlijkheid van degen die hem vind en ook van hoe goed deze persoon geïnformeerd is m.b.t. vermiste dieren.

De meest bekende en succesvolle organisatie die er is m.b.t. het aanmelden van gevonden en vermiste dieren is amivedi.nl

2. Is er meer dan een uur verstreken en heb je de vogel niet meer in zicht, stop dan met zoeken. Je verliest dan alleen kostbare tijd als je verder gaat zoeken.
Ga in plaats daarvan naar je computer en werk in elk geval deze lijst af van websites waar je een advertentie plaatst met de gegevens van je vogel.

Heb je je voorbereid met het Birdbox EHBVO plan dan heb je op je pc een kant en klaar bestand staan, 2 dus eigenlijk. 1 is bestemd voor amivedi, waar je ook het ringnummer bij vermeld. De ander is bestemd voor alle advertentie websites, zoals marktplaats.nl, 2dehands.nl, speurders.nl. Onderschat niet de afstand die je vogel kan afleggen. Zeker als er een beetje wind staat, kunnen ze in korte tijd heel ver komen. Tientallen kilometers is geen uitzondering. Is het zomer en windstil, dan is de kans groot dat de vogel ergens in de buurt zit, waar jij hem niet vind en ben je dus alsnog aangewezen op anderen.

Ook na maanden kan een vermiste papegaai of parkiet toch nog terecht komen, zo wijst de praktijk uit. De overlevingskans in de natuur zal tijdens een strenge winter minder groot zijn zijn in warmere maanden, maar vergeet niet dat de exotische halsbandparkiet inmiddels volledig is aangepast aan het Nederlandse klimaat al zijn hier wel jaren overheen gegaan.

Het is iets anders wanneer een huiskamer vogel voor het eerst in de openlucht terecht komt. Alles is nieuw voor hem en dat alleen levert al heel wat stress op.

Blijf advertenties hoog houden en blijf communiceren met amivedi. Bel de dierenambulance regelmatig, want de ervaring daarmee is dat men niet altijd van voren weet dat er van achter ook geleefd wordt.

 

Gevonden vogels worden ook regelmatig naar ‘depots’ gebracht. Er is dus een netwerk van opvangadressen en hoogstwaarschijnlijk dichterbij dan je denkt.

Hang foto’s op, met duidelijke gedetailleerde omschrijving. Of het op voorhand verstand is om een ringnummer te vermelden zou ik niet willen zeggen. Het lijkt me beter dat je dit bewaard voor de eerste ontmoeting met een gevonden vogel. Iemand die de vogel illegaal wil houden kan de ring vervangen en zo weet je nooit meer iets.

Kun je echter in de aanwezigheid van vinder en vogel het juiste ringnummer ophoesten zonder het uiteraard afgelezen te kunnen hebben, dan kan niemand er omheen dat het jouw vogel is. Zeker niet als je hem hebt laten testen op geslacht of ziektes, zodat je dus in het bezit bent van een al dan niet officieel certificaat.

Tot slot blijf ik er op hameren: wacht niet totdat je vogel er vandoor is, maar neem alle mogelijke maatregelen VOORAF. Je zult jezelf dankbaar zijn als het dan toch een keer, zelf buiten je eigen schuld om gebeurd.

 

 

 

  16 replies to "Ontsnapt, Wat Nu?"

  • Paul

   gevonden: dwergpapagaai hellevoetsluis

  • Meryem Schulpen

   Onze Grijze roodstaart papegaai is gisteren ontsnapt vanaf Hambaken DenBosch.

   Als iemand iets ziet of vind mijn telefoon nummer is 0646810844 en mijn naam is Meryem Schulpen

  • Romy Roeper

   #vermist sinds zondag 21 juni 2020 vanaf 20:00 vanaf de Kerckhoek in zuidland;
   Grijze valkparkiet met (bijna helemaal) witte vleugels. Gele kop met rode wangetjes.
   Hij heet Tweety en is net 1 jaar oud.
   Hij is voor het laatst gezien op de weidesingel in zuidland om 23:00.

  • maikel

   Edel papegaai groen man 14 weken oud verdewenen uit sint huibrecht lille belgie al meer als 10uur vermist

  • anna

   Weggevlogen gisteren 18.00 u, groene graspparkiet 12j oud !!
   heel tam, altijd binnen geweest. Amsterdam, J.P. Heijestraat, Jacob van Lennepkade,
   Vrees katten of longontsteking. Heb alles geprobeerd.
   Nu wordt het weer licht. Droevig.

  • anna

   Heet Pupo.
   Maar reageert ook op “papaya’.

  • Maikel huysmans

   Onze edel pop blauw met rood is op 31-05-2021 onstnapt regio achel limburg belgie

  • Joshua krishnadath

   Vermist, grijze roodstaart loekoe in de omgeving Kerkrade. Aub contact opnemen met 0655201144

  • Felicia

   Vermist: Bronsvleugel papegaai.
   Naam: Loki.
   Den Haag Dreven/Gaarden Vrederust.
   Z’n staartje is van de onderkant oranje.
   Vandaag weggevlogen, mogelijk gewond (werd aangevallen door een andere vogel in de boom)
   Als je hem vindt graag Sharmila Jitbahadoer op Facebook contacteren.

   • Mama

    Zo felicia. Nu is die weer weg.

  • J sol

   Gele valkparkiet weggevlogen hoefplan Alkmaar 22 -6 2022

  • Cindy

   Gisteren 10 jaar oude tamme grijze valkparkiet weggevlogen, CHARLY.
   Omgeving Hellevoetsluis.
   0646077534

  • Cologne Marleen

   Gisterenavond 27/06/2022 is Kato, bonte boer van 2 jaar weggevlogen uit omgeving Zedelgem (België).
   Gelieve contact op te nemen op het nummer 32476532236.

  • Kimia

   30/6/2022
   Weggevlogen groene agapornis

   In omgeving Hillegom
   0687396793

  • Marc Aernaut

   Weggevlogen elegantparkiet omgeving Assenede.
   0032445691

  • Gerrie

   Grijze roodstaart papagaai weggevlogen in Clinge omgeving Hulst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.