Waarom we dit doen...

In Europa worden duizenden papegaaien en parkieten in gevangenschap gehouden. Een groot deel daarvan wordt als huisdier in huis gehouden, anderen in volières binnen en buiten.
Deze dieren kunnen een veelvoud ouder worden dan alle andere bekende huisdieren. 80 jaar is geen uitzondering. Alleen al daarom is het van cruciaal belang alles te weten te komen over hun natuurlijke behoeftes, beproefde omgangsvormen en algeheel welzijn! Optimaliseer de kwaliteit van leven van je papegaaien en/of parkiet m.b.v. onze cursussen en workhops.

In de zomer van het jaar 2000 kregen we een valkparkiet te logeren. Nog nooit hadden we een vogel in huis gehad. Al helemaal niet in een kooi, dat was zielig per definitie. Een kennis ging op vakantie en vroeg ons een paar weken op haar vogel te passen. Zo gezegd zo gedaan. Na een paar dagen intensief 'communiceren' met de vogel kregen we hem zover uit de kooi te komen. We waren totaal gefascineerd door de intelligentie en het leervermogen van dit relatief kleine diertje met een grote mond!
Toen de vakantie voorbij was, besloot de eigenaar na gezien te hebben hoe de vogel was ingeburgerd dat ze mocht blijven. De rest is geschiedenis, want toen is onze ontdekkingsreis naar de verborgen wereld van de tamme papegaai en parkiet begonnen. Na enige tijd besloten we een maatje te zoeken in de vorm van een soortgenoot. Ook die werd even tam en er volgde zelfs nageslacht.

Ruim 20 jaar later hebben we honderden papegaaien en parkieten in onze handen gehad en delen we al onze opgedane kennis en ervaring in een meer gestructureerde vorm, zodat er zoveel mogelijk kromsnavels en hun verzorgers profijt van kunnen hebben.

We geven diverse educatieve producten uit die je helpen om gedurende de vaak hoge leeftijd die een papegaai of parkiet kan bereiken (reken op een gemiddelde van 45 jaar) precies te weten wat je allemaal met je vogel kan en moet doen om de relatie tussen jou en je huisdier zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een voorbeeld is de BirdBox Papegaaienschool waar je inmiddels  verschillende trainingen kunt volgen.
Ook als je (nog) geen vogel hebt, maar dat wel zou willen, hebben we uitstekende materialen voor je om uit te vinden of het houden van een papegaai of parkiet iets voor jou is en welke keus je dan het beste kunt maken.

TAM

Wanneer is een papegaai of parkiet tam? Wat houd dat begrip in en wat zijn de maatstaven?
Je leest het allemaal in ons digitale magazine TAM.

Zoveel mensen zoveel meningen. Daarom kan het enorm verschillen wie wat onder het woord tam verstaat. We zetten met deze visie a.h.w. een standaard in de markt, waardoor iedereen in elk geval bij ons weet waar die aan toe is als we het hebben over een tamme kromsnavel.

Het komt er kort gezegd op neer dat een tamme papegaai of parkiet ingeburgerd is in het dagelijks leven van mensen en daar dus actief aan mee doet. Hier komt onze slogan vandaan: Denk Buiten de Kooi.

Voeding

De juiste voeding voor de juiste vogel ligt aan de basis van het succesvol houden van een papegaai of parkiet. Hun natuurlijke habitat bepaald wat je vogel zou moeten eten.

In de Birdbox Papegaaienschool vind je o.a. het BirdBox Voedingsrapport met beproefde adviezen op dit gebied toegespitst per soort. Een vaak onderschatte juist zeer waardevolle bijdrage aan de fundamentele gezondheid van elke kromsnavel.


Ontspanning

Hoe krijg je een papegaai of parkiet zover dat hij zich volledig op z'n gemak voelt onder de mensen waar hij dagelijks bij verblijft?
Het vereist de nodige kennis gebaseerd op praktijkervaring om hier achter te komen. Kromsnavels zijn prooidieren en dat is alles bepalend voor hun gedrag en de manier waarop ze de wereld om hen heen bekijken.

Ga je met een papegaai om zoals met je hond, dan gaat het mis. Ten eerste zijn honden roofdieren en ten tweede leren ze anders.
Zo begrijpt een kromsnavel het begrip 'straf' niet, maar een hond juist wel. Kromsnavels kunnen zeer veel leren tot aan het verbijsterende aan toe door het principe van positieve versterking, het belonen van gewenst gedrag.

Dit vormt de basis van alle gedragsvormen die we leren in de papegaaienschool. Ontspanning moet een belangrijk deel uitmaken van het dagelijks leven van een papegaai, naast voldoende activiteit en uitdagingen.

Ontmoet enkele van onze helden:

Laura

Een amazone papegaai die wij kregen n.a.v. een bijzonder verhaal wat we o.a. delen op YouTube.

Coco

De hoofdrolspeler in onze cursus Grijs Gebied waar de Grijze Roodstaartpapegaai centraal staat.

Kiwi

De Ducorps Kaketoe die model staat voor het omgaan met het typerende kaketoe gedrag.

Ontvang de Nieuwsbrief

Inspiratie voor de beste kwaliteit van leven voor jouw papegaai & parkiet

birdbox

Volg ons

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Krijg kortings-codes, tips, anekdotes en nog veel meer gevederde goodies..
Vul je gegevens in en ontdek de wereld van de tamme papegaai...

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals vermeld in ons privacybeleid. U kunt uw toestemming op elk moment intrekken door op de afmeldlink onderaan een van onze e-mails te klikken.

Close
Birdbox Papegaaien School