Papegaai en Parkiet Bij Elkaar In 1 Kooi?

Regelmatig krijg ik de vraag of iemand bepaalde soorten bij elkaar in de kooi kan houden. Zo ook van deze dame die na de reservering van een Bonte Boer bij mij vraagt of een Witbuik Caique een geschikte ‘partner’ voor haar nieuwe huisgenoot zou kunnen zijn.

Allereerst wil ik zeggen dat het altijd goed is om van tevoren te onderzoeken waar je aan begint voordat je welke papegaai dan ook in huis neemt. Elke vraag op dat gebied is dus een goeie vraag die een goed antwoord verdiend. De motivatie waarmee een papegaaien verkoper het antwoord geeft op de vraag is misschien wel bepalend voor de juisteheid er van.

Wil je graag of per se je vogel verkopen dan is er al snel heel veel mogelijk als het gaat om het combineren van soorten.

Er is ook veel mogelijk, maar wel onder strenge voorwaarden. Hier wil ik in dit artikel over de papegaai graag wat over zeggen.

Nu blijft het hele gebeuren van het houden van een papegaai of kortweg kromsnavels in huis als gezelschapsdier nog steeds een dynamische hobby die zeker wat betreft de kennis over het gedrag van verschillende soorten in deze situatie continu volop in ontwikkeling is. Er is lang niet zo veel over bekend dan over het gedrag van gedomesticeerde huisdieren , zoals honden en katten.

Gewoonweg omdat elke papegaai of parkiet nog veel dichter bij de natuur staat en pas de afgelopen paar honderd jaar en met name de afgelopen decennia echt serieus als huisdier wordt gehouden. Ik heb het
dan even niet over het bij huis kweken in volières.
Het proces van het domesticeren van de papegaai is echter wel in volle gang en hier en daar duiken inmiddels wel wat ‘specialisten’ op die door ervaring veel te weten zijn gekomen en steeds weer nieuwe zaken ontdekken omtrent het gedrag van kromsnavels als huisdier en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Dat even als inleiding op de vraag of een Bonte Boer ook samen kan met een Caique. Afgezien van het feit dat beide vogels uit een totaal verschillend continent afkomstig zijn, Afrika en Zuid-Amerika zijn er een aantal meer grote verschillen waarmee je rekening moet houden als je ze samen wilt houden.
De voeding is tamelijk verschillend. De Caique’s zijn echte fruit eters en hebben hier dagelijks behoefte aan vanwege de voor hun noodzakelijke suikers. Deze suikers dienen om hun hoge energie niveau te voorzien van de nodige brandstof, volop aanwezig in het tropisch regenwoud van Brazilië waar ze hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben. Het karakter van een Caique is typisch Zuid Amerikaans, pittig, sterke passie en temperamentvol. Precies de reden waarom ze vooral in de VS razend populair zijn als huisdier.
Een bonte boer of Senegal Papegaai komt, zoals de naam al doet vermoeden voor in Senegal, wat naast Gambia ligt en waar ze overigens ook voorkomen. De savanne gebieden en graanvelden zijn bekend terrein voor de Bonte Boer. Ze zitten graag in de buurt van water om te baden dus is er een meer dan kom je ze zeker tegen. Apenbroodbomen, gemorst graan van de boeren uit de omgeving, maar ook het plunderen en vernielen van de oogst is ze niet onbekend.
Qua gedrag is een goed gesocialiseerde Bonte Boer een vooral rustige vogel. Hij kan bedachtzaam om zich heen kijken, maar ook erg enthousiast met je spelen als hij je eenmaal kent en vertrouwd. Een stuk
minder impulsief en onstuimig dan een Witbuik Caique bijvoorbeeld.

Nu natuurlijk het antwoord op de hamvraag: Kun je de ene papegaai samen met de andere papegaai of parkiet houden als huisdier?

Dit zouden alleen degenen die het doen of geprobeerd hebben met zekerheid kunnen vertellen, maar zover wij het hier zelf hebben gezien gaat het qua gedrag naar elkaar toe goed zolang ze nog niet helemaal volwassen zijn. Doorgaans blijft het ook goed gaan als men ze van jongs af aan met elkaar laat opgroeien ( totaal verschillende soorten). Je zult net als met soortgenoten die als huisdier worden gehouden regelmatig eens wat moeten bijsturen en ‘corrigeren’, maar op deze manier is de kans dat het een slachting wordt erg klein.
Heel anders is het wanneer je een volwassen bonte boer die nooit een caique heeft gezien in een volière zou plaatsen met een of meerdere Witbuik of Zwartkop Caique’s.
De kans dat er dan dodelijke slachtoffers vallen is gezien de ervaring van vele papegaai kwekers een stuk groter tot aanzienlijk. Een volwassen Caique die niet met mensen gesocialiseerd is en zijn eigen territorium heeft,
zal niet gemakkelijk een andere vogel toelaten noch soortgenoten noch andere vogels. Uitzonderingen zijn er altijd, maar dit is voor zover mij bekend de algemene opvatting uit ervaring.

Of ik iemand adviseer deze vogel samen te houden hangt dus veel veel verschillende zaken af.

Allereerst van de persoon die ze houdt of wil gaan houden wat eigenlijk voor iedereen die een papegaai wil gaan houden van toepassing zou moeten zijn:

[black_arrow_list width=”100%”]

  • Wat weet je van natuurlijk gedrag en hoe daar creatief mee om te gaan?

  • Wat weet je van het conditioneren van (wilde) dieren en de papegaai?

  • Kun je al met klikker training werken?

  • Hoe ziet je agenda er uit?

  • Wat voor andere vogels heb je eventueel al in huis?

  • Hoe groot is de leefruimte die de papegaai zal krijgen?

  • Ben je in staat te voorzien in de natuurlijke behoeften van beide papegaai soorten en uiteraard ook in de voeding? met name de Caique eet dagelijks (Veel!) fruit.

  • Wat is je ervaring met kromsnavels?

[/black_arrow_list]

Ook wat je verwacht van je toekomstige papegaai (en) is erg belangrijk.

Caique’s zijn om meerdere redenen erg leuk om te houden,
vooral hun speelsheid ligt hieraan ten grondslag. Bonte Boertjes
zijn juist om andere redenen populair, een tamelijk ‘zachte’ natuurlijke geluid,
hun intelligentie en kalme karakter en vermogen om te leren.
Het trainen van een caique is beslist een ander verhaal
dan het trainen van een Bonte Boer of Senegal Papegaai. Caique’s hebben en creëren graag hun eigen spelletjes.
Het is een Bonte Boer die wereldkampioen ’20 papegaai tricks in a minute’ is.
Nu zegt dat overigens ook heel veel over de trainer behalve dan over de soort.
Ik hoop dat deze info er toe kan bijdragen om uiteindelijk zelf
een goede keus te maken voor een papegaai of parkiet.

Ben je op zoek naar uitgebreide kennis over het trainen en socialiseren van papegaaien en parkieten? Dan kan ik onze papegaaien workshop

Online van harte aanbevelen: www.papegaaienworkshop.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.