Papegaai of Parkiet altijd in de kooi houden?

Hoe goed of slecht is het eigenlijk voor een niet gedomesticeerd dier zoals een papegaai of parkiet om opgesloten te zijn in een kooi?

Een papegaai is eigenlijk al veel te breed. Er zijn zo veel verschillende soorten vogels die als papegaai worden omschreven, wat eigenlijk niet altijd juist is. Dan is het aantal soorten papegaaien al dan niet in het wild levend ook best enorm. Er is echter wel 1 algemene deler, namelijk het feit dat het allemaal wilde dieren zijn. Hier bedoel ik dus niet gedomesticeerd, zoals honden, katten, cavia’s en konijnen die al sinds eeuwen gewend zijn geraakt aan het leven met mensen.

Ook al train je een papegaai van heel jongs af aan om samen met je in huis te leven bijvoorbeeld door het aanleren van vaardigheden zoals opstappen, afstappen, naar je toe komen vliegen etc een papegaai of parkiet staat nog steeds veel dichter bij de natuur dan een gemiddelde hond of kat. Dit heeft consequenties waar je ter dege rekening mee moet houden als je een papegaai in huis of zelfs voliere wilt houden.

Anno 2012 is er ontzettend veel gedegen onderzoek gedaan naar het gedrag en de natuurlijke leefomstandigheden van papegaaien, zowel in het wild als in gevangenschap. Het meest baanbrekende werk op dit laatste gebied is gedaan door dr Irene Pepperberg aan de Harvard Univeristeit in de VS. Zij toonde onder meer aan dat de Grijze Roodstaart papegaai niet slechts woorden na praat, maar daar wel degelijk een betekenis aan verbinden kan. Hiermee toonde ze aan dat de papegaai het enige dier is met een spraakvermogen. Zelfs gorilla’s of chimpansees hebben dit niet noch dolfijnen wat ook zeer intelligente dieren zijn.

Binnenkort zal ik uitvoerig ingaan op de onderzoeksresultaten van dr Irene Pepperberg m.b.t. de Grijze Roodstaart Papegaai Alex. Een papegaai die zijn ruim 30 jaar intensief bestudeerde, maar welke helaas inmiddels overleden is. Eigenlijk was het overlijden van Alex de Grijze Roodstaart papegaai de grote doorbraak voor de onderzoeken die dr Irene heeft gedaan. Opeens bleek de halve wereld mee te leven en was zij in elke TV show in de VS te zien. Elke krant beschreef het overlijden van Alex de Grijze Roodstaart papegaai met grote koppen, meestal op de voorpagina.

Wat maakte deze papegaai eigenlijk zo bijzonder? Het feit dat hij 12 kleuren kon onderscheiden en benoemen? Zijn vermogen om spontaan tijdens een oefening om water of snoep te vragen zoals een  kind van 5 dat zou doen?

We gaan hier binnenkort dieper op in op deze weblog over de papegaai.

Ook ben ik in mijn Papegaai en Parkiet Workshop, de Birdbox uitgegaan van een aantal door dr Pepperberg ontdekte feiten. De belangrijkste wetenschappelijk onderbouwde conclusie is wel het feit dat zij op deze manier kon aantonen dat de grijze roodstaart papegaai verstandelijke vermogens bezit die vergelijkbaar zijn met die van een kind van 5.

In elk geval zul je ontdekken dat alles wat wij over de papegaai communiceren wil bijdragen aan een beter begrip voor deze dieren om zodoende betere levensomstandigheden voor ze te creëren. Binnenkort kun je ook de Engelstalige verise vinden van onze exclusieve trainings- cursus voor de papegaai.

Een papegaai hoort niet in een kooi, tenzij ….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.