Welke papegaai of parkiet zou u mij adviseren?

papegaai parkiet adviesEen veel gestelde vraag die erg lastig te beantwoorden is. Ik ga er tenminste van uit dat degene die deze vraag stelt ook een serieus antwoord verwacht vanuit hun perspectief en niet vanuit dat van een dierenhandelaar die zijn koopwaar kwijt moet.

Er zijn weliswaar verschillen in aangeboren gedrag, oftewel karakter tussen verschillende soorten papegaaien en parkieten, maar nog grotere verschillen zijn er tussen vogels als het gaat om aangeleerde gedragingen. Aangeleerd gedrag is ook het meest bepalend voor het succes of de mislukking bij het houden van een papegaai of parkiet als huisdier.

Je zou bij wijze van spreken een ooievaar in huis kunnen houden als je er in slaagt om de natuurlijke behoeftes van het dier op een creatieve manier binnenshuis in te vullen. Een flinke visvijver, woonkamer met een lengte van minstens 30 meter, en een hoogte van een meter of 10 zou een goed begin zijn, wil je het dier enigszins happy krijgen en houden.

Ook al ligt het voor de hand dat dit soort eisen gemakkelijker in te willigen zijn bij vogels van kleiner formaat, dat wil nog niet zeggen dat het daarbij dan verder vanzelf gaat.

Wat voor type mens bent u? Bent u onzeker, zelfverzekerd, introvert of juist extrovert? Wat is uw agenda? Kent u mensen die zelf al minstens 5 jaar een parkiet of papegaai in huis als huisdier houden? Wat leert u daar? Wat zijn uw verwachtingen van een kromsnavel als huisdier?

Zomaar enkele vragen die mede bepalend zouden moeten zijn bij de keuze voor een bepaalde soort papegaai of parkiet.
Geen enkele vogel kiest er zelf voor om als huisdier door jou gehouden te worden. Je bent dus altijd ongeacht soort, ras, tam of minder tam altijd levenslang verantwoordelijk voor het welzijn van het dier.

papegaai of parkietHet is een misverstand te denken dat bepaalde soorten papegaaien of parkieten bij uitstek wel en andere juist niet geschikt zijn als huisdier. Ook dat hangt volledig van jezelf af. Je zou in theorie zelfs een cheeta als ‘huisdier’ kunnen houden, zoals je ziet.

Het houden van een kromsnavel als huisdier is een totaal andere hobby en discipline dan het houden van vogels in een volière of kooi om naar te kijken of om mee te kweken.

Of een papegaai of parkiet geschikt is om als huisdier te houden
in een bepaalde situatie hangt hoofdzakelijk af van de manier waarop
het dier tot huisdier is gesocialiseerd.
Geen enkele kromsnavel is bij geboorte geschikt als huisdier,
in tegen stelling tot wat het geval is bij gedomesticeerde dieren zoals,
hond, kat en knaagdieren.

Daarbij is het van groot belang dat degene die de vogel als huisdier gaat houden zich
er goed van bewust is, wat de natuurlijke behoeftes zijn en hoe men daar zelf
op een creatieve manier aan kunt voldoen.

Het houden van een kromsnavel in een kooi
voor ‘de gezelligheid’ is beslist achterhaald en zal
nooit tot succes leiden.

Bij degenen die gedurende de levensverwachting van de betreffende vogel het dier
met succes weten te houden als huisdier is altijd een zekere mate van kennis en vaardigheid
aanwezig.
Dit geld ook voor de betreffende vogel.
Een tamme vogel kent weliswaar geen angst voor mensen en heeft geleerd
deze als ‘soortgenoot’ te zien, maar is daarmee nog niet volledig geschikt als huisdier.
Een goed gesocialiseerde vogel komt naar je toe, wil graag bij je zitten en stapt op je vinger, hand,
arm of stok. Echter hij doet dat wanneer hij daar zin in heeft.
Wordt een kromsnavel niet geleerd om ‘opdrachten’ uit te voeren, dan zal deze hoe tam ook
toch altijd gedragsproblemen gaan vertonen, omdat men in huis nu eenmaal altijd regels moet handhaven waaraan ook
een huisdier zich moet houden.

Voorbeelden:
1. als wij eten, niet in de soep springen
2. als wij niet eten, niet zelf de planten gaan opeten
3. als ik naar de keuken loop, blijf je netjes in de kamer en vliegt niet achter mij aan
4. als ik de trap op ga naar een kamer op de eerste verdieping,
mag je alleen mee als ik dat zeg en blijf je rustig in de kooi als je niet mee mag
5. je krijgt eten als ik dat wil, niet als jij gaat schreeuwen
6. als er visite is, mag je de mensen begroeten als ik zeg dat je naar iemand toe mag vliegen, niet wanneer je dat maar wilt,
want ome henk is bang van vogels.
7. Als ik boodschappen ga doen, wil ik niet dat bij terugkomst de politie voor de deur staat,
omdat de buren het gekrijs niet meer aan konden. Je blijft dus in de kooi
net zo happy als buiten de kooi, omdat je dat hebt geleerd.
8. ( voor gevorderden) als het mooi weer is, mag je mee naar buiten en vlieg je alleen als ik dat zeg naar een
plek die ik aanwijs. Roep ik je, dan kom je netjes op mijn hand terug.

 Kan een papegaai of parkiet zulke dingen dan leren? Van agapornis tot hyacint ara is het antwoord simpelweg: jazeker.

Jij moet echter weten hoe je in elk geval de belangrijkste basis vaardigheden kunt aanleren die essentieel zijn, zowel voor het dier als voor jou en ‘medebewoners’ om als huisdier te kunnen ‘funcioneren’.

parrotschool-01Je wilt niet alleen een tamme papegaai of parkiet, maar een tamme EN afgerichte vogel. Deze combinatie zul je echter weinig ‘kant en klaar’ aantreffen. Immers iemand die zijn vogel goed afgericht heeft, zal geen reden hebben om deze te verkopen. Je komt dus eerder terecht bij een goede kweker die ook deskundig is op het gebied van het socialiseren. Ook dat is een zeldzame combinatie, maar niet onmogelijk. Als je hobby is het kweken van papegaaien of parkieten en je neemt deze serieus, dan wil je het zo goed mogelijk doen. Logisch niet waar? Wat is dan het resultaat? Veel jonge vogels, ook dat is niet moeilijk te begrijpen.

Vervolgens rijst de vraag: Wat doe je met al die jonge vogels van je succesvolle hobby? Aangezien we in Nederland vaak niet al te veel ruimte tot onze beschikking hebben, zijn er veel serieuze goede kwekers die toch hun jongen al voordat ze zelfstandig zijn verkopen. Dit is echter per januari 2013 al verboden. In andere artikelen geef ik daar meer informatie over, maar nu nemen we dat even voor kennisgeving aan. De koper is meestal onervaren en het jonge dier heeft zeer weinig kans van overleven. Wat je dus wilt, is een kweker die ook deskundig de vogels opvoed of deels laat opvoeden door de ouder vogels als huisdier. Omdat dit laatste weer heel andere vaardigheden, materialen, omstandigheden en kennis vereist, vind je dit niet altijd samen.

Wij hebben dit dus in de afgelopen ruim 15 jaar WEL samen gebracht. De door succesvolle kweek verkregen jongen, worden voor een deel op verantwoorde en deskundige wijze tot zeer geschikt huisdier gesocialiseerd.

We kweken met soorten die al een aantal aangeboren kenmerken hebben welke later, wanneer ze als huisdier gehouden worden tot uiting zullen komen, zoals speelsheid, actief gedrag, nieuwsgierigheid, spraakvermogen enz.

Van doorslaggevend belang is echter altijd weer: deskundige socialisatie en eenmaal bij jou in huis: deskundige omgang met de vogel.

Papegaai of Parkiet, beide vogel soorten kunnen een hoge leeftijd bereiken tussen de 15 en 65 jaar is niet ongewoon. Deze dieren houden van een actief leven, kunnen niet alleen zijn en dienen dus veel aandacht te krijgen op de juiste manier. Het verdient aanbeveling hiervoor een cursus te volgen die inspeelt op de omgang met papegaai of parkiet als huisdier. Wij hebben een zeer uitgebreide en doordachte Papegaaienschool voor u die desgewenst zelfs volledig online te volgen is. Lees meer

Ben je op zoek naar een echt tamme papegaai of parkiet, kijk dan HIER voor het dagelijks actuele overzicht

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.