Het tam maken van een papegaai vereist geduld, consistentie en de juiste technieken. Of je nu een jonge papegaai hebt of een oudere vogel adopteert, er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je papegaai tam wordt en een nauwe band met jou ontwikkelt. In dit artikel zullen we enkele belangrijke tips en technieken bespreken om je te helpen bij het tam maken van je papegaai.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Hoe jonger de papegaai, hoe makkelijker het is om hem tam te maken. Papegaaien tussen de zeven en tien weken oud zijn het meest ontvankelijk voor socialisatie en wennen snel aan mensen. Het is echter belangrijk op te merken dat het ideaal is om de papegaai pas rond twaalf weken oud bij de moeder weg te halen. Dit geeft de papegaai voldoende tijd om te leren van zijn ouders en zal resulteren in een betere aanpassing aan zijn nieuwe omgeving.

 

Uit het knuistje

Een effectieve manier om je (jonge) papegaai tam te maken, is door hem vanaf het begin uit je hand te laten eten. Hierdoor raakt de papegaai gewend aan menselijke aanwezigheid en zal hij eerder tam worden. Begin door de papegaai kleine stukjes voedsel aan te bieden, zoals zaden of fruit, vanuit je hand. Zorg ervoor dat je je hand stilhoudt en de papegaai de ruimte geeft om het voedsel op zijn eigen tempo te nemen. Blijf deze methode minstens twee weken volhouden voor de beste resultaten.

 

Oud maar goud

Als je een oudere papegaai in huis neemt, kan het tam maken iets langer duren, maar het is zeker niet onmogelijk. Oudere papegaaien zijn vaak al gewend aan hun eigen manier van leven en kunnen terughoudend zijn ten opzichte van verandering. Het is belangrijk om de papegaai de tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat je begint met het tam maken. Laat de papegaai in de eerste paar dagen met rust en geef hem de kans om zijn nieuwe omgeving te verkennen.

 

Voer na deze rustperiode voorzichtig voedsel aan de papegaai met je hand buiten de kooi en laat hem wennen aan je hand. Als de papegaai comfortabel is met het aannemen van voedsel van je hand, kun je proberen je hand in zijn kooi te plaatsen. Na verloop van tijd kan de papegaai zelfs op je hand gaan zitten tijdens voedertijd.

 

Vogelvrij

Sommige papegaaien hebben geen kooi en leven vrij in de (woon)kamer. De techniek om een papegaai tam te maken blijft grotendeels hetzelfde, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de vogel de tijd te geven om aan je aanwezigheid te wennen. Laat de papegaai wennen aan zijn omgeving voordat je toenadering zoekt.

 

Na verloop van tijd kun je proberen de papegaai met voedsel te lokken en kijken of hij op je arm komt zitten. Zorg ervoor dat je rustig en geduldig bent, omdat elke papegaai zijn eigen tempo heeft bij het wennen aan mensen.

 

Tips voor succesvol tam maken

Hier zijn enkele aanvullende tips die je kunnen helpen bij het tam maken van je papegaai:

 

  1. Geduld hebben

Het tam maken van een papegaai kost tijd en geduld. Forceer de papegaai niet om iets te doen wat hij niet wil en respecteer zijn grenzen. Bouw langzaam een vertrouwensband op en beloon goed gedrag met lof of een traktatie.

 

  1. Positieve versterking

Beloon gewenst gedrag met positieve versterking, zoals lof, aandacht of een favoriete traktatie. Dit zal de papegaai motiveren om gewenst gedrag te herhalen en een positieve associatie met jou op te bouwen.

 

  1. Lichaamstaal begrijpen

Leer de lichaamstaal van je papegaai te begrijpen om te weten wanneer hij zich ongemakkelijk of gestrest voelt. Dit zal je helpen om te weten wanneer je een stap terug moet doen en de papegaai wat ruimte moet geven.

 

  1. Socialisatie

Zorg voor voldoende socialisatie voor je papegaai. Laat hem wennen aan verschillende mensen, geluiden en omgevingen. Dit zal helpen om hem zelfverzekerder te maken en hem te laten wennen aan verschillende situaties.

 

  1. Regels en grenzen stellen

Stel duidelijke regels en grenzen voor je papegaai. Leer hem wat wel en niet acceptabel gedrag is. Dit zal helpen bij het opbouwen van een gezonde relatie en het verminderen van ongewenst gedrag.

 

Conclusie

Het tam maken van een papegaai vergt geduld, consistentie en de juiste technieken. Of je nu een jonge papegaai hebt of een oudere vogel adopteert, het is belangrijk om de papegaai de tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en langzaam een vertrouwensband op te bouwen. Door de tips en technieken in dit artikel te volgen, kun je slechts beperkt een basis leggen voor een succesvolle tamheidstraining en een sterke band met je papegaai ontwikkelen. In de BirdBox Papegaaienschool ontdek je echter alles wat je nodig hebt om succesvol een papegaai of parkiet tam te maken.

 

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld als informatief en biedt geen garantie op succes bij het tam maken van een papegaai. Elke papegaai is uniek en kan verschillen in temperament en gedrag. Het volgen van de BirdBox Papegaaienschool geeft je daarentegen alle mogelijke opties, middelen, technieken en praktische stap voor stap instructies om je papegaai of parkiet succesvol tam te maken. Tam volgens onze definitie welteverstaan. Deze komt erop neer dat de vogel zal voldoen aan alle eigenschappen om succesvol als huisdier onder de mensen gehouden te kunnen worden. Hierbij uitgaande van zowel het dierlijk als menselijk perspectief.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.