Papegaai Trainen. Zijn de wittebroodsweken tussen mijn vogel en mij nu al voorbij?
Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt, meestal door vogelliefhebbers die elders een papegaai of parkiet hebben overgenomen, is samenvattend terug te voeren tot zoiets als dit:
“Ik heb sinds vorige week een Pyrrhura. De eerste tijd was geweldig! Hij was zo lief en leek echt gek op mij te zijn. Een paar dagen geleden echter begon hij te dreigen met bijten toen ik probeerde om hem uit de kooi te halen. Af en toe bijt hij zelfs buiten de kooi of probeert mij aan te vallen. Wat is er gebeurd?”
Als er een nieuwe papegaai of parkiet komt in onze huizen, is er meestal een van de twee manieren waarop zij reageren op dit evenement: ofwel zijn ze afstandelijk en defensief, of ze zijn meegaand en enthousiast om jouw zin te doen. Dit zijn twee zeer verschillende gedragingen met twee verschillende waarschijnlijk “psychologische” achtergronden. De afstandelijke en onvriendelijke vogels gedragen zich op een manier die typerend is voor een papegaai die is geplaatst in een onzekere of zelfs bedreigende en verontrustende situatie. Een prooidier, zoals een papegaai, moet zich zeer bewust zijn van zijn omgeving om veilig te zijn en zich veilig te voelen. Het onbekende zal bij de meeste papegaaien zorgen voor achterdochtig en defensief gedrag. De papegaai trainen kan ook veel problemen op het gebied van kennismaking voorkomen of verhelpen.
Hoe met ik mij papegaai trainen? Nieuwsgierig, maar nog steeds algemeen voorkomend, is het gedrag van de papegaai of parkiet die reageert op een potentieel bedreigende verandering met vriendelijkheid. Ik heb dit gedrag vele malen gezien van deskundig gesocialiseerde vogels ze hebben dan meestal veel positieve interacties met diverse mensen gehad. Hierdoor lijken ze meer bereid te zijn om het voordeel van de twijfel te geven aan een wildvreemde en gedragen zich op een manier die vertrouwen geeft. Het wordt vaak aangeduid als de “wittebroodsweken” in een relatie.
We moeten echter niet vergeten dat, uiteindelijk vertrouwen iets is dat moet worden verdiend. Het goede gedrag van enkele vertegenwoordigers van onze soort is niet genoeg om een prooidier leiden naar het ultieme vertrouwen in elk lid van ons roofzuchtige ras. Dit veronderstelde vertrouwen is er de oorzaak van dat nieuwe vogel eigenaren fouten maken.
In ons enthousiasme, kunnen we de signalen die de papegaai of parkiet aan het versturen is verkeerd interpreteren. We verwarren hun bereidheid om deel te nemen in interacties met een willen deelnemen en pushen onaangenaam hard om de nieuwe vriendschap naar een niveau te brengen dat nog niet is verdiend. Papegaai trainen werkt alleen stapsgewijs.
Mijn gevoel is dat de wittebroodsweken eindigen wanneer de papegaai of parkiet beseft dat geen enkele hoeveelheid extra inspanning in goed gedrag van hem iets veranderd aan zijn niveau van ongemak in zijn nieuwe omgeving en ik vermoed dat geduld hier snel opraakt.
Van de twee gedragingen die een papegaai of parkiet kan laten zien als hij is verhuisd, heb ik liever de ontevreden vogel die jou van tevoren laat weten dat hij niet blij is met zijn nieuwe situatie. Zo weet je tenminste waar je staat en kun je beginnen met de werkzaamheden om zijn vriendschap te verdienen zonder het vermoeden te hebben dat dit al bestaat.
Het goede nieuws is dat, omdat het einde van de wittebroodsweken al zo vroeg in de relatie plaatsvind, is het gemakkelijk te corrigeren. Nieuwe relaties zijn meestal gebouwd op enigszins wankele grond en geen van de partijen heeft al een sterke mening over de andere geformuleerd. In dit geval is het vertrouwen niet verloren, omdat het nog moet worden opgebouwd.
Dit is je startpunt. De beste manier om vertrouwen te winnen is door betrouwbaar te zijn en de beste manier om betrouwbaar te zijn is dit te bewijzen door middel van herhaalde positieve ervaringen. Training zal je van punt A naar B brengen op de meest effectieve manier, omdat je nauw samenwerkt met je vogel in activiteiten die leuk zijn en beloningen verdienen. Bij elke sessie, leert je vogel meer over jou en jouw intenties.
Het kost tijd om die goede ervaringen effectief te laten worden, dus meteen aan de slag.
Klik hier voor papegaai trainen om je op de goede weg zullen helpen:
Papegaai trainen op niet bijten
Papegaai trainen op niet schreeuwen
Papegaai trainen op niet wegvliegen
Papegaai trainen op huiskamer vaardigheden
Papegaai trainen op vliegvaardigheid buitenshuis
Papegaai trainen op sociaal contact
Papegaai trainen op zindelijkheid
Een volledig overzicht op het gebied van papegaai trainen vind je op de homepage van de Birdbox Papegaaienschool.
2 replies to "Papegaai Trainen: Wittebroodsweken?"
Hallo
Is het mogelijk vogel verrijking in boekvorm te krijgen?
Roger
er wordt aan gewerkt, maar vooralsnog kunt u de digitale versie wel zelf uitprinten…
met vr.groet,
Hans