Plantenmest plantenmest

Een probleem dat minstens zoveel voorkomt als vergiftiging door planten, is een vergiftiging door het eten van meststoffen die gebruikt worden bij planten. Zeker als deze plantenvoeding de vorm heeft van korreltjes kan een vogel de neiging hebben hiervan te eten. Als vogels planten meststoffen binnen krijgen, ontwikkelen zij een nitraatvergiftiging. De dieren gaan veel drinken, worden benauwd, kunnen een grauw-grijze verkleuring krijgen van de normaal roze slijmvliezen en de dieren kunnen uiteindelijk sterven.

Als u een vogel verdenkt van nitraatvergiftiging is het daarom aan te bevelen om onmiddellijk contact op te nemen met de dierenarts.
De duidelijkste beschrijvingen van vergiftigingen door planten zijn gemaakt door onderzoekers die extracten van plantenmateriaal via de kropsonde gevoerd hebben aan vogels (meestal grasparkieten) – zie tabel. Hierbij is gebleken dat veel planten alleen problemen veroorzaken als zij in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Meestal zijn vergiftigingsverschijnselen zichtbaar binnen enkele uren nadat de vogel giftig plantenmateriaal heeft binnen gekregen.

Dit geldt niet voor een vergiftiging met avocado, waarbij de verschijnselen soms wel 24 uur op zich laten wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.