2013-08-19 17.44.48Waar let je op als je een Tamme Parkiet of Papegaai wilt kopen?

Een tamme vogel is niet hetzelfde als een ‘lamme’ vogel. Ontdek de Geheimen van Kromsnavels zoals pyrrhura, valkparkiet, agapornis, bonte boer, zonparkiet, aratinga, meyer papegaai etc.
De aanschaf van een papegaai of parkiet is niet hetzelfde als de aanschaf van een gedomesticeerd huisdier zoals een hond, kat, cavia, konijn of hamster.

Niet alleen heeft een papegaai of parkiet een andere verzorging, huisvesting en meer ruimte nodig, vooral de omgang met kromsnavels is anders. Je kunt hier maar beter van te voren goed van op de hoogte zijn als je niet wilt dat er weer een eerst geliefd en later ‘ongewenst’ dier op marktplaats beland, omdat het gewoonweg niet langer gaat.

Papegaaien en parkieten zijn ontzettend leuke dieren om als huisdier te houden als je daar zelf geschikt voor bent. Het is om meerdere redenen voor minder mensen weggelegd dan bij het houden van de meer algemeen bekende huisdieren het geval is. Een papegaai of parkiet wordt nooit als tam huisdier geboren, maar moet een deskundige opvoeding en socialisatie periode met succes doorlopen, voordat het dier op een verantwoorde manier in huis kan worden gehouden. belangrijk dus te weten waar je zo’n vogel vandaan haalt.

Als je op zoek bent naar een tamme papegaai of parkiet heb je hoogstwaarschijnlijk ergens een voorbeeld gezien van niet alleen het soort vogel, maar ook van de manier waarop die zich gedroeg. De meeste mensen die van plan zijn een papegaai of parkiet aan te schaffen, hebben een leuke, fascinerende of zelfs ontroerende ervaring met een kromsnavel gehad wat eigenlijk de eerste aanleiding heeft gevormd om ook zo’n dier als gezelschap te willen houden. Begrijpelijk, maar ook riskant als je niet weet wat er allemaal bij komt kijken om een wild dier, wat elke papegaai en parkiet is, als huisdier te houden. Een papegaai kopen, doe je dus nooit zomaar.

Wild dier? Het zijn toch geen leeuwen of tijgers? Met wild bedoel ik niet gedomesticeerd. Dat betekend dat deze dieren veel dichter bij de natuur staan dan gedomesticeerde soorten die zich door de eeuwen heen hebben aangepast aan het leven met mensen. Alleen al daarom heeft een papegaai en parkiet veel meer aandacht, interactie en dus tijd en energie van jou nodig om zich happy te kunnen voelen als huisdier. Alleen een ‘happy’ kromsnavel kan zich handhaven als huisdier. Niemand wil een gestreste, onzekere ongelukkige papegaai of parkiet in huis hebben. Behalve misschien een handjevol toegewijde liefhebbers die het dier zullen her programmeren en heropvoeden, omdat ook zij het uiteindelijk net zo min met een wild dier in huis niet zullen uithouden.

2014-02-22 12.18.12Om aan de juiste betrouwbare informatie te komen, kun je natuurlijk eens een bezoek brengen aan een echte liefhebber die zelf al jaren papegaaien in huis houdt. Dat kan in veel gevallen wat verduidelijken, maar vaak ook niet. Er zijn veel kwekers die jou graag een van hun vogels willen verkopen en daarom niet altijd helemaal eerlijk zijn met het verstrekken van informatie. Ook komt het veel voor dat mensen die kweken met papegaaien en of parkieten geen weet hebben van het houden van zo’n dier als huisdier wat een geheel andere hobby is. Je kunt succesvol papegaaien kweken, maar dat betekend absoluut niet automatisch dat je ook verstand hebt van het houden van dezelfde dieren als huisdier.

Kwekers willen nog wel eens graag van hun jonge vogels af, omdat ze er anders of mee naar een vogelmarkt moeten, wanneer ze niet als hand opfok vogel naar een particuliere ‘liefhebber’ gaan. Door de aandoenlijkheid van een baby papegaai of parkiet gaat men overstag zelfs al heeft men niet voldoende kennis en middelen ter beschikking om het dier op een verantwoorde manier groot te brengen en levenslang te verzorgen. Dat is namelijk een verantwoordelijkheid van ten minste 15 jaar bij kleine soorten tot wel 80 jaar bij grote papegaaien.

Toch niet zo verkeerd om hier eens wat heldere informatie over te verstrekken lijkt mij toch?

Na ruim 15 jaar intensief bezig te zijn met zowel het kweken van verschillende soorten als het opvoeden, socialiseren en trainen kan het niet anders of je hebt linksom of rechtsom het nodige meegemaakt op dit gebied.

Daarom hebben we een speciale digitale uitgave samengesteld waarin je eigenlijk alles terug vind dat je zou moeten weten voordat je een kromsnavel als huisdier gaat houden. Het is een minimale investering van nog geen 3 tientjes die je honderden euro’s zal besparen en nog meer op lange termijn.

Je leest er HIER alles over.
Klik hier om naar onze speciale uitgave te gaan over de aanschaf van een tamme papegaai of parkiet als huisdier.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.