Een van de ergste dingen die je kunt bedenken als papegaaien of parkieten liefhebber is verhuizen. De chaos, het inpakken, de stress om de deadline te halen, vreselijk!
Wellicht is het enige voordeel van verhuizen dat je een goed excuus hebt om nieuwe dingen te kopen. Verhuizen met een papegaai maakt het allemaal nog erger als je niet bereid bent de nodige voorbereidingen te treffen om zaken die onnodig belastend voor je vogel zijn te voorkomen. Het is logisch dat je papegaai als prooidier zich ongemakkelijk voelt bij een verhuizing naar een andere plek. Ze zijn prooidieren die erg waakzaam moeten zijn op hun omgeving om niet als lunch te zullen dienen voor een of ander roofdier. Vertrouwdheid geeft ze een gevoel van veiligheid. Wanneer je je omgeving kent als je broekzak, schept dat vertrouwen, zekerheid en veiligheid en is het gemakkelijk op te merken als er iets mis is. Door die perceptie behoud een vogel zijn veiligheid.
Wanneer een vogel naar een nieuwe omgeving wordt verplaatst, moet het zijn vertrouwdheid daarmee helemaal opnieuw opbouwen. Wij kunnen dat niet voor hen doen, maar we kunnen ze wel helpen om de verandering gemakkelijker te maken.
Het is wel zo dat bepaalde soorten beter zijn toegerust voor verandering dan anderen. Sommige soorten zijn typische conservatievelingen die direct van slag zijn wanneer het oude veranderd of iets nieuws wordt geïntroduceerd in hun kooi bijvoorbeeld. Het meest relevant echter is het vermogen van JOUW vogel om zich aan te passen aan verandering. Hopelijk heb je je VOOR een verhuizing voldoende ingespannen om je vogel flexibel te houden.
Dingen om te onthouden bij een verhuizing
Papegaaien zijn heel sociale wezens en weten dat hun veiligheid ligt in de relatie met de groep. In gevangenschap, ben jij de groep of ‘kudde’ van je vogel en het zal hem goed te doen als je in staat bent om tijd vrij te maken van het werk, zodat je er zeker de eerste dagen kan zijn voor hem.
Dit is niet het juiste moment om een nieuwe kooi voor je vogel te kopen. Het is een vertrouwd iets waaraan hij tot nu toe zekerheid heeft ontleend. Laat de kooi diezelfde rol nog even blijven vervullen. In elk geval totdat je zeker weet dat je vogel zich voldoende op zijn gemak voelt om verdere veranderingen aan te kunnen.
Verhuis de kooi ruim van tevoren ook al betekend dit dat je vogel tijdelijk even in een transportkooi zal moeten verblijven. Voor je papegaai of parkiet is het minder stressvol als de kooi al klaar staat bij aankomst in het nieuwe huis. Niet in de laatste plaats, omdat je hem niet wil blootstellen aan het gevloek en getier wat nu eenmaal onvermijdelijk is bij het in elkaar zetten van een papegaaienkooi.
Kies de nieuwe locatie voor de kooi bedachtzaam. Zorg ervoor dat het een comfortabele locatie is uit de buurt van open en dicht slaande deuren of andere bronnen van constante activiteit en het uitzicht op dingen die stress kunnen veroorzaken, zoals de koplampen van ’s nachts passerende auto’s of buiten voorbij vliegende roofvogels.
Verhuis je vogel pas als allerlaatst. Zorg eerst dat al je spullen op hun plek staan en verhuisdozen zijn uitgepakt of in elk geval tijdelijk uit de weg staan. Zorg dat je zoveel mogelijk gesetteld bent, zodat je vogel niet te maken krijgt met allerlei verhuis-stress van jouzelf.
Vogels hebben de neiging om zich aan te passen aan de energieniveaus van degenen in hun omgeving. In het wild, is dit deel van hun bescherming, omdat spanning in de groep betekend dat er iets niet in de haak is. Daarom vogels zijn zeer ontvankelijk voor onze spanning. Probeer de jouwe in toom te houden.
Dingen die NIET werken:
Zorg er voor dat je vogel maar één vervelend verhuismoment meemaakt. Hem meerdere keren op en neer brengen naar de nieuwe locatie veroorzaakt onnodig veel extra stress. Sinds bekend is dat vogel nu eenmaal gevoelig zijn voor verhuizing is dit één keer direct naar de nieuwe plek dus de beste manier.
Een doek over de kooi plaatsen terwijl verhuizers bezig zijn de boel te verplaatsen houd de stress van wat er gaande is niet buiten. Het maakt het alleen maar moeilijker voor je vogel om te zien wat er gaande is en zal het stressniveau verhogen in plaats van verlagen en hem onzekerder maken.
Dwing je vogel nooit om de nieuwe omgeving te verkennen. Wacht rustig af tot je vogel er zelf aan toe is. De nieuwe kamers en het nieuwe meubilair zal zeker niet weglopen. Laat hem geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie.
Succesvol verhuizen met je papegaai ligt hoofdzakelijk aan het voorbereidende werk dat je doet. Je moet je vogel goed genoeg kennen om te weten waar de grens ligt van wat hij aan stress kan verwerken. Je moet in staat zijn om te kunnen anticiperen op problemen die zich kunnen voordoen. Je doel moet zijn om de verhuizing van het ene huis naar het andere zo naadloos mogelijk te laten aansluiten.
3 replies to "Verhuizen met je papegaai of parkiet"
help , ik moet mijn papegaai verhuizen maar ik weet niet hoe..ik mag alles doen met hem zolang zijn kooi gesloten blijft.als ik zijn kooi open doe heeft hij schrik van alles , dan mag ik ook niet meer aan hem aankomen. hij wilt ook niet op mijn hand zitten..
beste Annemarie, bedankt voor de reactie. Vaak zien kromsnavels de kooi als hun territorium. Om hem te leren dat er geen gevaar dreigt als je met de hand in de kooi komt, kun je bijvoorbeeld beginnen iets uit de hand te voeren. Door in de buurt van de kooi zelf iets te eten, waarvan je weet dat de vogel het lekker vind, zoals een appel meestal, wordt het ijs vaak al gebroken. Zodra je ziet dat de vogel zelf ook gaat eten, geef je hem een stukje van jouw appel door de tralies heen. Dit bouw je stap voor stap uit, totdat je zonder problemen dit aan hem kunt geven met open deur in de kooi. Vanaf dat punt zet je nu bijvoorbeeld je andere hand tussen de hand die het stukje appel vasthoud en de vogel. Nu moet hij een hindernis nemen om de appel te pakken. De bedoeling is dat hij opstapt, maar elke beweging van hem richting de appel is vooruitgang en mag je belonen. Werkt absoluut met kleine stapjes en beloon direct elke gewenst gedrag. met vr.groet, Hans
Dit komt zeker goed van pas voor mijn 2 aga’s. Ik heb namelijk een appartement voor me eigen gevonden maar wist nog niet hoe ik ze dadelijk met de verhuizing mee moest nemen.