1898859_10201403296744922_1294377901_oWat is de gemiddelde leeftijd van een Papegaai of Parkiet?

Het kan dan uiteraard over allerlei verschillende soorten gaan.

Over het algemeen kun je stellen; hoe groter de vogel, hoe ouder ze kunnen worden.

Er is een verschil tussen de levensverwachting die gebaseerd wordt op ‘algemene’ kennis van een papegaai of parkiet die als huisdier wordt gehouden en de statistieken, voor zover bekend, die de werkelijkheid aangeven.
Zodra een kromsnavel als huisdier gehouden wordt spelen weer andere factoren een rol dan wanneer deze als volière en/of kweekvogel gehouden zou worden. Het een blijkt niet beter of slechter dan het ander m.b.t. het welzijn van de vogel,m aar is gewoon iets anders.

Uiteraard speelt voeding een belangrijke rol. Wat onze vogels in de natuur eten, staat vaak in schril contrast met wat wij ze kunnen voorschotelen. Toch kun je ook in de Europese natuur veel ‘gratis voedsel’ voor je vogels vinden, maar daarover binnenkort meer.

Een kweker die als doel stelt dat zijn vogels jongen voortbrengen, zal zich verdiepen in wat de beste voeding is, maar ook wat de beste leefomstandigheden zijn. Hoe groot moet bijvoorbeeld een volière zijn voor koningsparkieten en hoe groot moet deze zijn voor agaporniden? Houden wij dezelfde soort als huisdier in huis dan moeten we er van uit gaan dat het dier veel gelegenheid krijgt om vrij rond te vliegen. Zo komt hij aan voldoende lichaamsbeweging. Als wij een jaar lang dagelijks naar Mc Donalds gaan, vervolgens op de bank hangen na thuiskomst en tussendoor nog eens veel snoepen, hoe zouden we ons dan voelen? Als je dan nog wat kunt voelen, zal je dat waarschijnlijk bij de dokter doen.

Een papegaai en een parkiet zit bijzonder geavanceerd in elkaar. Ze zijn bij uitstek gebouwd voor snelheid in de lucht. Het gestroomlijnde vogel lichaam dient om zo min mogelijk luchtweerstand te ondervinden. Vliegen is een zeer arbeidsintensieve en energie vretende bezigheid. Ook de longen van een vogel zitten anders in elkaar dan bij mensen. Ze gebruiken de ingeademde lucht twee keer in plaats van één keer, zoals wij dat doen. Ze halen dus meer zuurstof uit de lucht die noodzakelijk is om de hoeveelheid energie te produceren die ze verbruiken met vliegen.

Dit alles vraagt natuurlijk om veel goede brandstof. Voeding speelt dus altijd een grote rol in het leven van elke vogel.

Hoe beter we dit begrijpen, hoe beter we de voeding op onze specifieke soort kunnen aanpassen.
Een Caique leeft in de regenwouden van Brazilië. Het amazone gebied zit vol sappige vruchten die voor deze soort dagelijkse kost zijn. Ze halen de enorme hoeveelheden suikers die nodig zijn voor een extreem actieve gedrag dus voornamelijk uit al die vruchten. Ze drinken minder dan bijvoorbeeld een grijze roodstaart die uit Afrika komt, meer noten en zaden eet en daardoor meer moet drinken.

Wie onze Birdbox cursus volgt, weet dat het op creatieve wijze zo goed mogelijk tegemoet komen aan de natuurlijke behoeftes van een papegaai of parkiet de belangrijkste sleutel is tot succes. Een happy vogel is vaak ook een happy verzorger, zeker als het om een huisdier gaat, waarmee je dagelijks intensief te maken hebt.

ChimNhoLong400x337Nu geld dit in belangrijke mate ook voor de voeding. Zodra we weten wat voor soort voeding onze vogel nodig heeft, kunnen we op creatieve wijze proberen tegemoet te komen in de voedingsstoffen die belangrijk zijn. Dat klinkt logisch, maar het is best handig om daar wat concrete voorbeelden van te hebben die je zelf  kunt toepassen.

Onder gunstige omstandigheden kan een valkparkiet dan bijvoorbeeld wel 25 jaar worden. Het gemiddelde echter, zal eerder tussen de 15 en 20 jaar liggen er vanuit gaande dat ze als huisdier worden gehouden.

Zo kan dat bij een grijze roodstaart wel oplopen tot een jaar of 80, net als bij bepaalde amazone papegaaien.

Hoe weet je nu precies aan welke voorwaarden je als liefhebber van de papegaai of parkiet als huisdier kunt voldoen? Hoe kan jouw Pyrrhura ouder worden dan de gemiddelde leeftijd van een jaar of 10 a 15?

Je hoeft er echt geen ingewikkelde studie voor te volgen of mega dikke boeken voor te lezen om te ontdekken wat echt belangrijk is, wat sprookjes zijn en wat je vooral niet moet geven aan en niet moet doen met je vogel.

 

Gezien het aantal vragen dat we regelmatig krijgen op dit gebied, willen de meesten van ons graag wat moeite doen om meer te weten te komen omtrent het welzijn van onze geliefde gevederde vrienden.

Zo hebben wij in de afgelopen 15 jaar erg veel ervaring opgedaan op dit gebied. Van het voeren van bepaald zaad, via onkruid naar een bloedende papegaaienteen en afgebroken snavel repareren.
Heel veel zaken kun je zelf voorkomen of oplossen als je een aantal eenvoudig huismiddelen goed weet toe te passen. Er zijn uiteraard situaties waar je beter een ervaren vogel arts bij kunt roepen, maar hoe weet je dat precies?

Goed nieuws! We hebben al deze rijke ervaringen weten te bundelen in een ruim 230 pagina’s tellend digitaal werk. Het is rijk geïllustreerd en geeft je ontzettend veel inspiratie ter voorkoming en genezing van allerlei voorkomende kwaaltjes bij papegaaien en parkieten. Ook praktisch voedingsadvies met heldere uitleg vind je allemaal terug in deze haast wel onmisbare gids.

Je kunt hem als lezer van onze blog en nieuwsbrief nu met maar liefst 50% KORTING in huis halen. Je krijgt er zelfs nog een boeiende gratis dvd bij met o.a. interviews met de vogel arts die je zeker van pas gaan komen.

Geen rare gedachte dus als je weet dat een kromsnavel wel tussen de 15 en 85 jaar oud kan worden. Je kunt maar beter voorbereid zijn.

KLIK HIER om naar de Papegaaien Welzijn Wijzer Actie te gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.