Vogel Verrijkings Cursus Les 6:

Les 6: Verrijking vanuit de Natuur

 

Heb je Deel 1 Gemist? Klik HIER voor Deel 1 | Heb je Deel 2 Gemist? Klik HIER voor Deel 2

Heb je Deel 3 Gemist? Klik HIER voor Deel 3 | Heb je Deel 4 Gemist? Klik HIER voor Deel 4

Heb je Deel 5 Gemist? Klik HIER voor Deel 5

 

Hadden we het de vorige keer over gedragsverandering, vandaag gaan we kijken hoe we een begin kunnen maken met het stimuleren van het natuurlijke gedrag op een creatieve manier binnenshuis.

Solo Verrijking

Behalve wanneer je een ‘bird cam’ in huis hebt, weet je niet zeker wat je papegaai of parkiet aan het doen is, terwijl je niet thuis bent. Hoogstwaarschijnlijk zit hij op een stok, pikt af en toe wat uit zijn voerbak en knaagt wat aan zijn speeltjes. Dat klinkt niet erg onderhoudend, wel? Verrijking kan de meest ‘verstokte vogel’ veranderen in een acrobaat die klimt en klautert door zijn kooi, een echte leerling die knoestige puzzels oplost of in een archeoloog die graaft naar de verborgen schat.

In dit hoofdstuk zul je een aantal speeltjes en activiteiten ontdekken die helpen om je vogel veilig bezig te houden en te stimuleren zolang hij alleen is.

Foerageren

Foerageren, een populair woord, vormt de basis voor elke goed verrijkingsprogramma.

Het is de beste vorm van solo-activiteit, omdat dit het natuurlijke eetgedrag van de vogel nabootst.  Foerageer experimenten met papegaaien hebben aangetoond dat de meesten ‘contravrijvoer’ gedrag prefereren.  Dit betekend dat ze veel liever zelf hun voedsel vinden en uitzoeken dan dat ze eten van een voorgeschotelde maaltijd uit een voerbak met voorgeselecteerd voer. Dit ‘verzamelgedrag’ is natuurlijker voor hen en geeft derhalve uiteraard meer voldoening.

Probeer een aantal foerageer speeltjes, of verberg de favoriete lekkernijen van je papegaai of parkiet in kleine pakketten of bakjes door de hele kooi. Eenmaal de smaak te pakken gekregen, kun je wat van zijn dagelijkse basis voer op dezelfde manier verstoppen.

 

Foerageer Houders: Sommige kooien hebben tegenwoordig standaard een soort foerageer houders als accessoire om ervoor te zorgen dat je vogel de kans krijgt aan deze belangrijke solo verrijkings- activiteit deel te nemen.

Om je eigen foerageer houders of speeltjes te maken kun je kleine mandjes of geweven vink nesten ( kant en klaar te koop) vullen met lekkernijen, en zorg er voor dat je vogel moeite moet doen om het eruit te krijgen.

 

Fruit, Zaden, Noten en Groente Sticks worden ook beschouwd als foerageer mogelijkheden, omdat vogels moeite moeten doen om het voedsel van de stokken af te krijgen.

Zo’n stick is een opeenstapeling van allerlei gezond lekkers dat je aan elkaar kunt rijgen en vervolgens kunt ophangen in de kooi.

Plaats oneetbare gewilde objecten (plastic ringen en andere snuisterijen), samen met voedsel in foerageer doosjes. Dit mengsel zal je vogel verder motiveren om te foerageren. Als je vogelkooi niet beschikt over een foerageer onderdeel, kun je dit er los bij kopen (ook wel een foerageer kooi) in een lokale dierenwinkel of zelfs online.

 

In het volgende deel ga ik dieper in op papegaaien en parkieten speelgoed. Op het eerste gezicht lijkt daar wellicht niet zo veel over te zeggen, maar je zult ontdekken dat er veel meer mogelijk is t.a.v. verrijking met behulp van het juiste speelgoed op het juiste moment. Veel gedragsproblemen kunnen zelfs hiermee worden opgelost!

Hou je mailbox in de gaten, want de volgende ‘les’ wordt super cool !

 

zie je graag bij het volgende deel over wat je het beste wel en niet voor speelgoed kunt gebruiken voor papegaai en parkiet ...

tot dan,
Hans Meyer

 

 

Het Beginpunt voor Reactie's en Vragen: (19 comments so far)


 1. Adrie

  staan weer goeie tips in Hans
  Ik vind het erg interesant.
  En kijk weer uit naar het volgende deel

  Ik wil jullie ook nog de beste wensen doen voor 2013

  groetjes van Adrie


 2. Marian

  Hallo Hans.
  Ik heb de cd en boek betaald. Ben er erg blij mee en zal er zeker veel aan hebben.
  Hoop dat je de betaling al binnen hebt. Lieve groetjes van Joris . Marian.

  • Hallo Marian,
   Bedankt voor de berichten en je inschrijving!
   Te gek dat je er mee aan de slag bent gegaan!

   Er wordt momenteel massaal besteld, totdat we door de voorraad van deze pre-release heen zijn.

   Je krijgt z.s.m. bericht,

   met vr.groet,
   Hans


 3. jim

  bedankt weer hans,

  ik heb wilgentakken opgehangen en een klimtouw.
  nu zijn mn zonparkietjes niet meer zo veel aan het krijsen omdat ze nu iets te slopen hebben.

  super bedankt ben benieuwt naar de volgende les.

  groet jim


 4. Astrid

  ik lees de lessen graag…. zijn erg leuk.


 5. Anna

  Goeie tips, ga ik wat mee doen.


 6. e vlaanderen

  Hallo, wanneer eet een grijze roodstaart droge pallets.moet het nog nat maken.de vogel is 6 maanden oud.gr elly
  .

  • beste Elly,
   bedankt voor de reactie.
   Dit is niet zomaar aan een vast tijdsbestek te koppelen, omdat meerdere factoren bepalen hoe de vogel zich ontwikkeld. Een belangrijke factor ben je ook zelf. Grijze roodstaarten zijn erg conservatief van aard. Het is daarom zeer aan te bevelen de vogels zo jong mogelijk vertrouwd te maken met verschillende soorten gezond voedsel. Met onze methode eten ze bij een leeftijd van 16 – 18 weken geen geweekt voedsel meer. Althans niet als basis voer, ze kunnen dan uitstekend zonder hulp overleven met droog voer. Echter om heel andere redenen dan fysieke noodzaak voeren we af en toe toch nog uit de hand bij met mate en adviseren dit ook gedurende het eerste levensjaar af en toe te blijven doen, net als in de natuur gebeurd.
   Als de vogel 6 maanden oud is en uitsluitend geweekte pellets eet, loopt hij niet alleen achter m.b.t. droogvoer eten in de zin van ‘gewenning’, maar is dat ook fysiek niet gezond voor de vogel die lichamelijk zich ontwikkeld en daardoor vaste voeding nodig heeft dat door de spiermaag d.m.v. maagkiezel uiteindelijke vermalen kan worden ( harde schillen van zaden etc).
   Mijn advies zou dus zijn een plan op te stellen om de vogel z.s.m. vast voedsel te leren eten.

   met .vr.groet,
   Hans


 7. Adrie

  Hallo Hans
  Ik heb vorige keer deze cursus gekocht bij jou en gelezen.
  Ik wilde deze ook nog een keer volgen,wand je vergeet toch weer wat.
  En een tweede keer zie je toch weer dingen ertussen staan van o jee dat stond er ook
  Dus een opfris cursus zou ik maar zeggen,dat kan nooit geen kwaad.
  Het is heel leerzaam,bedankt dat je het hier nog een keer in een verkorte versie herhaald.
  Met de pyrrura s gaat het goed maar het vrouwtje blijft maar bijten.
  Groetjes van Adrie


 8. Elles

  Wellicht een gekke vraag….Heeft er iemand een goede tip waar je wilgentakken kan kopen. Onze dierenwinkel verkoopt deze niet en het tuincentrum ook niet.
  Ik ben woonachtig in het zuiden van het land.

  Groetjes Elles

  • bedankt voor de reactie Elles, niet gek, want zaken als Pets Place verkopen ze soms ingevroren.
   De voorkeur geven we toch aan zelf gezaagde verse takken…even het bos in, niet oprapen, maar zagen.

   met vr.groet,
   Hans

 9. dit is een testbericht

 10. Hallo Hans en Grace,

  Ik vindt les 6 zeer leerrijk en dan weet ik wat ik moet toen als ons baby pyrrhura perlata klaar is voor het naar huis komt. Dank u

  groetjes jeannine


 11. fred

  Hallo Hans,

  Mijn grijze roodstaart (15 weken) gedraagt zich de laatste dagen soms ‘eigenaardig’:
  Gaat met 1 poot op zijn voerbak zitten en maakt dan met de andere poot snelle krabbewegingen in de lucht,
  hij krabt dus niet in zijn voerbak maar als het ware in het ijle, dit gedurende meerdere minuten en meermaals daags.
  Ik heb het volgende al geprobeerd: hem opnemen en op de bodem van zijn kooi neerzetten en hem gedurende een tiental
  minuten totaal negeren. Dit heeft tot hiertoe echter geen resultaat opgeleverd (klimt als de bliksem weer omhoog naar zijn
  voerbak en herbegint).
  Wat zou hij hiermee willen aangeven en vooral hoe kan ik dit afleren?

  grt en alvast bedankt,

  fred

  • hallo Fred, bedankt voor de reactie. Al blijft het lastig van een afstand bepaald gedrag te interpreteren, wat ik vermoed, is dat hij dit nog als een soort nestgedrag doet. Zonder het soms te beseffen leren we de vogel aan om dit te blijven doen door er op te reageren. Als je bijvoorbeeld de kooi opendoet, kan hij weer gaan ‘graven’ zodra hij er uit wil, actie wil, aandacht wil enz enz. Het beste is dus helemaal niet reageren. Zorg dat deze zeer jonge vogel voortdurend kan eten, anders kan het ook nog een poging zijn om voer te vragen. Hij is volop in de groei met 15 weken, dus goed eten waarbij hij de juiste stoffen binnenkrijgt is essentieel. Misschien even een video maken er van? dat geeft betere indruk, met vr.groet, Hans

 12. test


 13. Karin voogd

  De lessen worden steeds interessanter.
  Ben erg benieuwd hoe ik furageer speelgoed kan gaan maken.
  Mijn valk is 4 maanden en gaat me opeens keihard bijten.
  Ik wil geen 2 valkjes.
  Wat o wat kan ik doen?

  • beste Karin, bedankt voor het bericht. Veel kromsnavels hebben op dit moment al ‘last’van de ‘voorjaarshormomen’. Dit betekend een meestal jaarlijkse gedragsverandering waar we als verzorgers goed mee om moeten gaan om het niet een blijvende nadelige verandering te laten worden. De hormomen moeten uiteindelijk voor nageslacht zorgen en gieren door het vogellijf. Ze zijn prikkelbaarder, soms agressief en meer. Je kunt de voeding wat aanpassen, weinig of geen eivoer, maar vooral niet meegaan in uitdagingen. Dat zou de felheid alleen bevestigen. “Ik bijt dus er gebeurd wat! Dat is leuk, dus nog een keer!” Dit zou aan de hand kunnen zijn. Zeker kan ik dat van een afstand niet zeggen, maar let op dat een kromsnavel nooit ‘zomaar’ bijt. Er is altijd een reden. De kunst is om deze uit te vinden. mvg, Hans