Vogel Verrijkings Cursus Les 7:

Les 7: Papegaaien en Parkieten Speelgoed, Hoe en Waarom

Foerageer speelgoed

Elk stuk speelgoed waarbij een vogel moeite moet doen voor een beloning wordt als foerageer mogelijkheid gezien, die grote mentale en fysieke stimulatie biedt. Probeer speeltjes die gevuld zijn met lekkernijen of puzzel speeltjes waarbij je vogel onderdelen moet verplaatsen om een snack te pakken te krijgen. Ik kom later nog terug op specifieke ideeën voor dit soort speeltjes.

Vogel Wrapp

Om het dagelijks eten van je papegaai of parkiet aantrekkelijker en vooral leuker te maken, kun je zijn dagelijkse basis voer eens wikkelen in een stuk keukenpapier. Maak er wat gaten in, zodat hij erin kan kijken. Zodra hij gewend is aan het zachte keukenpapier kun je overgaan op karton om de activiteit wat uitdagender te maken en op te leuken!

 

Spelen met Speelgoed

Het ligt voor de hand dat vogel speelgoed bovenaan de lijst staat van solo verrijking. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een groot assortiment in de dierenwinkel of zelf wat ‘creatief met kurk’ uitproberen. Je kunt het natuurlijk ook goed combineren. Papegaaienspeelgoed dat papier en ander sloopbaar geweven materiaal bevat, is meestal erg populair bij de meeste vogels. Je moet ze wel regelmatig vervangen, dus het kan handig zijn als je weet hoe je ze zelf kunt maken wanneer je wat geld wilt besparen.

Hier volgen wat voorbeelden van speeltjes uit de winkel en speeltjes die je zelf kunt maken om een zich vervelende vogel tot actie te prikkelen:

 

Speeltjes uit de winkel

Dierenwinkels liggen vol met speeltjes die je vogel wellicht leuk zal vinden om mee te spelen van spoelen tot schommels gemaakt van allerlei vogel uitdagende materialen zoals hout en touw.

Spiralen en pijpen

Elk spiraal achtig speeltje dat kan rollen, stuiteren, slingeren, schommelen of zwaaien zal een papegaai of parkiet vermaken.

Spiraal achtige speeltjes die van touw gemaakt zijn hebben de neiging al snel favoriet te worden, omdat ze ook als zitstok gebruikt kunnen worden.

Voedsel Speeltjes

Kleine voedsel speeltjes zouden het hoofdbestanddeel moeten zijn van elke papegaaien speelgoedkist. Sommige vogels houden er van om rollend op hun rug te spelen met kleine objecten in hun pootjes, terwijl anderen er liever tegenaan stoten, ermee gooien of ze ergens in een hoek willen verzamelen. Vogel bestendige stuiterballen, rinkel ballen, acryl speeltjes, vogel bellen en wilgentak speeltjes zijn allemaal een goede keus.

 

Grassen

Geweven rieten speeltjes zijn erg leuk voor je vogel. Ze houden ervan om het helemaal te slopen, vooral als er iets lekkers binnenin te vinden is. Veel vogels houden van knapperige materialen dus rieten mandjes en ander geweven objecten zijn perfect speelgoed voor de natuurlijke behoefte tot slopen en vernietigen.

Knopen

Probeer ook eens speeltje met veel knopen en leer. Kijk hoe je vogel de uitdaging van het ontrafelen aangaat. Verwijder speeltjes die te rafelig zijn geworden en het risico verhogen dat je vogel erin verstrikt kan raken.

Speeltjes met Geluid

Iets dat geluid maakt is vaak heel interessant voor je papegaai of parkiet. Het hoeft niet eens veel herrie te veroorzaken. Ze houden gewoon van geluid, belletjes, geratel enz. Let wel altijd op dat ze veilig zijn en de vogel zich er niet aan kan bezeren. Dit is nogal eens het geval met antieke belletjes of iets dat van blik gemaakt is. Hun snavel of teennagel kan er dan is klem geraken met alle nare gevolgen van dien.

Gelukkig is er tegenwoordig veel veilig vogel speelgoed in productie, maar voorzichtigheid blijft geboden. Met name klepels die in de belletjes zitten, moeten degelijk bevestigd zijn, want die zijn nummer 1 op de slooplijst van je vogel. Verder moet je er van verzekerd zijn dat geen giftige verf is gebruikt bij de productie van het speeltje. Dit hoort vermeld te staan bij aankoop. Andere heel leuke dingen zijn speeltjes die muziek maken of je stem opnemen en afspelen bij aanraking van een snavel.

Ornamenten

Bol vormige speeltjes gemaakt van touw of plastic waarop een vogel kan zitten of klimmen zijn vaak favoriet.

 

Puzzel speeltjes

Sommige intelligente vogels zijn gefascineerd door het oplossen van raadsels. De Nieuw-Zeelandse Kia is daar een voorbeeld bij uitstek van. Ze werken zelfs samen in groepen om een puzzel op te lossen die ze individueel nooit zouden kunnen oplossen, omdat samenwerking een vereiste vormt om bijvoorbeeld bij iets lekkers te kunnen komen. De ene vogel trekt aan het touw dat de deksel opent en de andere haalt het lekkers eruit. Degenen die onze birdbox cursus volgen weten waar ik het over heb.

Puzzels die iets lekkers in zich verbergen zijn een goede stimulans.

 

Schommels

Elke papegaai of parkiet zou ten minste 1 schommel moeten hebben, bij voorkeur een waar ook nog allerlei belletjes en speeltjes aan hangen.

 

Houten speelgoed

Houten speeltjes zijn perfect voor vogels. Vanuit het perspectief van je vogel ziet alles wat van hout gemaakt is er nu eenmaal beter uit nadat eraan geknaagd is. Kies houten speeltjes met heldere warme kleuren en kies zacht veilig hout dat mild is voor de snavel, zoals kurk, citrus of kersen hout.

 

Zelf gemaakte speeltjes

Heb je een vogel die lastig te vermaken is?

Blijven de dure speeltjes waar je zuur verdiende geld in zit onaangeraakt in de kooi bengelen?
Geef het nooit op! Probeer gewoon wat eenvoudige zelf te maken speelgoed. Zoiets als een lege toiletrol of keukenrol die je vult met noten kan een ongeïnteresseerde vogel omturnen in een bezige bij.

Sommige vogel bezitters geven het op als hun vogel niet wil spelen, maar hoogstwaarschijnlijk hebben deze dieren nooit het voor hun juiste speelgoed binnen bereik gehad.
Zelf als je vogel meer lijkt te houden van speeltjes uit de dierenwinkel, kunnen je tussen de bezoeken aan de winkel je vogel best vermaken met eenvoudige zelf te maken speeltjes.

Papegaaien Spies

Niet te verwarren met de zigeuner spies bekend bij Italië en Oostenrijk vakantiegangers is de papegaaien Spies een heel creatief en gewild eetbaar speeltje. Zoek eerst een veilige houder, bijvoorbeeld een satéstokje zonder scherpe punt. Steek daar stukje verse mais, paprika, wortel, kiwi, aardbei, banaan etc op en je hebt een perfect stukje eetbaar speelgoed waar je vogel vast en zeker gek op zal zijn.

 

Heb je genoten van deze gratis serie Vogel Verrijkings Tips?

Laat mij weten wat je voor resultaat hebt bereikt met jouw vogel!

 

Ik hoor het heel graag, want met z’n allen zijn we voortdurend op ontdekkingsreis naar wat onze geliefde gevederde huisdieren gelukkig maakt. Laat hieronder jouw reactie achter en/of reageer ook op de reacties van anderen.

In elk geval wil ik je hartelijk danken voor het volgen van deze korte maar krachtige serie "Vogel Verrijking”.

Er is natuurlijk nog heel veel meer te zeggen over verrijking bij papegaai en parkiet die in huis leeft, zoals het maken van foerageerspeeltjes, welke ander speelgoed je zelf kunt maken en hoe je dat precies moet doen.

vogelverrijkling_boek_800Het voert te ver om het allemaal hier uit te leggen, maar ik heb goed nieuws.
Als je echt serieus verder wilt met het leren hoe je een papegaai of parkiet naast het trainen de meest optimale daginvulling kunt geven dan is er meer!

Er is zojuist een beperkte oplage beschikbaar gekomen van mijn gloednieuwe uitgave: "Vogel Verrijking Voorkomt Verveling".

Om er zeker van te zijn dat je ook een exemplaar in handen krijgt, kun je vanaf vandaag 'intekenen' zolang de voorraad strekt voor een speciale prijs met GRATIS dvd als cadeau waarin ik je laat zien hoe je o.a. foerageer speeltjes zelf heel makkelijk kunt maken...en nog veel en veel meer.

 

KLIK HIER om naar de speciale inteken pagina te gaan.

 

 

 

Het Beginpunt voor Reactie's en Vragen: (11 comments so far)


 1. Marian

  Heel erg bedankt voor jullie vele raadgevingen. Ik heb er van genoten.
  Ook geleerd van de tips.
  Ik vond het super , en daarom krijgen jullie van mij een extra warme douche !!!! Ha,ha.
  Ik stuur jullie link naar vele mensen , dat verdienen jullie.
  Lieve groetjes van Marian en Joris.


 2. vincent

  heel leerzaam dit alleen een vraagje als je een wc rol of soort speelgoed hebt moet je dit dan in de kooi doen of juist erbuiten omdat het hem anders bang maakt?

  M.V.G. Vincent Dekker

  • hallo Vincent, bedankt voor het bericht.
   Het is meestal even een kwestie van ‘aanvoelen’.
   Er zijn bepaalde soorten ‘speelgoed’ die je eigenlijk alleen onder toezicht kunt gebruiken, zoals een wc rol of andere sloopbare zaken. Al is het risico klein, het blijft aanwezig dat ze bijvoorbeeld iets naar binnen werken.

   Verder zijn de meeste papegaaien dol op een wc rol waar nog flink wat papier op zit om te slopen. Ook de kartonnen rol is leuk speelgoed en je kunt er wat lekkers in verstoppen en uiteinden dicht maken.

   Een nieuw stuk speelgoed in de kooi wordt vaak eerst op afstand bekeken, soms prikkelt het direct tot actie…

   mvg,
   Hans


 3. Danielle en Gaby

  Hallo Hans en Grace,

  Heel erg bedankt voor deze korte maar informatieve lessen. We kijken er heel erg naar uit om alles bij onze vogel uit te proberen, zodra hij/zij oud genoeg is om naar ons toe te komen.

  Groetjes Danielle en Gaby


 4. wilma

  Hallo Hans
  dat van dat rieten mandje ga ik zeker proberen das een goeie leuk idee en zo,n spies wat zullen mijn gaaitjes smullen haha
  en van jou cursus heb ik zeker weer geleerd, toppie

  vriendelijke groet

  wilma

 5. Hallo..
  leuke cursus .. die ik als ik ,t online bankieren voor elkaar krijg zeker ga bestellen..maar ik heb een vraag.. Heb een jonge gras parkiet nu zo’n 13 weken..
  lekker levendig,eigenwijs,en..heeeel intelligent..
  vertikt het om groenvoer of appel oid te te eten ook niet als ik rustig bij hem zit en.. zelf een hapje mee eet….
  heb het groenvoer ook al eens door zijn voer gemengd, maar het helpt niet echt..
  werd er keurig uit gemikt,en er omheen gegeten,hetzelfde met vitamines, als ik ze er niet aan de bovenzijde doorheen roer……..
  meneer is inderdaad gek op wat u in de cursus aangeeft “de zelfgemaakt springveer”…(door vogelliefhebbende collega..)
  ook gek op zelf gevlochten touwtjes, en touwtjes met grote(blankhouten) kralen eraan…..
  de toiletrol kan hem (nog) niet zo bekoren…
  ook leerde hij van mij al (voor de cursus..) opstappen op een stokje(met commando op, daarna complimentje en vervolgens ..zitten….
  laat zich keurig vervoeren door de kamer,en de rit eindigt bij z’n kooi met het commando: move in je hok..
  Klinkt onvriendelijk, maar weet er geen korter commando voor,en..ga hem ook niks anders meer aanleren..
  ben het aan het uitwerken dat hij in plaats van stok op de hand stapt,en ook van steeds grotere afstanden zelf in zijn hok stapt…
  (parkiet met afstandsbediening noemden mijn broer en moeder het bij de vorige..)
  De kleine kooi die (blijkbaar) voor de onrust zorgde heb ik vervangen door een grotere kooi die ook vanboven open kan ..
  deze viel na effe wennen prima bij meneer in de smaak, te horen aan enthousiaste gilletjes toen zijn speelgoed in de kooi werd weer gevonden..
  ook de klimpaal (ja gemaakt door diezelfde collega..) is superfavoriet…
  compleet met vogel(zand)bak eronder..
  als extra knaag materiaal houten wasknijpers,en een (blankhouten!!) spiegelkastje van ong. 25 cm hoog van de action waar meneer graag en veel aan knaagt…
  de cursus is boeiend, maar..helaas les 6 kwijtgeraakt met opschonen van de computer,nog voor ik hem gelezen had……….

  maar goed… heb al een hoop bij geleerd..

  vriendelijke groeten van Heidi van duinen ,en.. grasparkiet chicco (man)

  • beste Heidi,

   bedankt voor de leuke reactie.
   Mooi om te zien dat het materiaal wordt toegepast! Daar doen we het voor he.

   Zijn ze eenmaal gewend aan een bepaald eetpatroon dan kost het inderdaad vaak moeite ze op andere gedachten te brengen.
   Je kunt eens proberen op het juiste moment ( de vogel heeft trek) iets alternatiefs bij wijze van ‘snoep’ aan te bieden.
   Dit werkt vaak goed met pellets. Zodra ze he kennen, kun je het dan later in het voer verwerken.

   Dit geld dus als de vogel echt te weinig variatie aan voeding binnen krijgt.
   Ze hebben ook wel degelijk smaak. De kunst is uit te vinden wat ze nu precies lekker vinden.
   Je kunt daarvoor een plat schaaltje nemen en dit vullen met allerlei lekkers.
   Belangrijk hierbij is dat je van elk soort steeds een stukje van het zelfde formaat aanhoud, anders kiezen ze op grootte en weet je nog niks.
   Je houd dit schaaltje voor en kijkt wat er daadwerkelijk gepakt EN opgegeten wordt.
   Dit herhaal je verspreid over de dag een aantal keer.

   Hetgeen de vogel consequent steeds opeet is dus favoriet en kun je gaan gebruiken bij het trainen.
   ( als je dat van plan bent). Daartoe haal je dit favoriete lekkers uit zijn dagelijkse voer.

   Dit favoriete lekkers is nu heel goed in te zetten als beloning voor
   goed gedrag, bekrachtiging van een actie dus.

   Alleen als blijkt dat een vogel bijvoorbeeld alleen maar zonnepitten wil eten dan is het tijd om in te grijpen en een tijd van enkele dagen in te lassen om
   hem te ‘herprogrammeren’ totdat hij gezond gaat eten. Ook dit werkt dmv het principe van positieve bekrachtiging heel goed.

   Dit zijn nog een aantal tips m.b.t. het overzetten van het ene op het andere voer:
   http://babyvogels.nl/pellet_voeding_overzetten.htm

   met vr.groet,
   Hans


 6. Bianca

  Bedankt voor de leuke en nuttige informatie.
  Ik ben zelf verslaafd aan het maken en kopen van foerageerspeeltjes voor mijn vogels, ik knutsel er heel wat vanaf dus niet alleen voor de vogel is het zinvolle tijdsbesteding maar ook voor mij is het steeds een uitdaging om het weer anders en ingewikkelder te maken want als je vogels eenmaal de smaak te pakken hebben dan zijn ze steeds sneller in het oplossen van de uitdaging. En mijn beloning is toch echt het zien van het plezier dat mijn vogels eraan beleven en ik ben dan ook iedere keer weer trots op ze als ze weer iets voor elkaar hebben gekregen. Heerlijk ontspannend om naar te kijken! Dus zowel voor de vogel als de eigenaar een goede dagbesteding ofwel verrijking van de dag.
  Is het mischien handig om wel te vertellen dat bijv katoentouw gevaarlijk kan zijn, wordt niet verteerd en losse draadjes kunnen om teentjes of erger, halsjes komen te zitten met verstikkingsgevaar tot gevolg, dus losse draadjes wegknippen en is het teveel gesloopt dan weggooien of liever sisal of henneptouw gebruiken. En metalen speeltjes, kettingen, belletjes kunnen metaalvergiftiging geven dus altijd van RVS geven. Ik bergijp dat niet alle gevaren beschreven kunnen worden maar let er altijd op dat je veilig speelgoed koopt of maakt!

 7. hans en crace,

  DE les zeven is leerrijk en nu weet ik met wat voor mijn babij pyrrhura perlata kan spelen.

  Is ons pyrrhura perlata geboren ik zou graag weten en of alles goed is is gereseveert op 9 juni daar om die vraag dat we weten of als goed is.
  Dank u

  Groetjes jeannine,

 8. Hallo Hans en Grace,
  IK heb veel geleert uit die lessen die ik heb gehad.
  Dank u
  Groetjes Jeannine

 9. Bedankt voor de vele tips en de informatieve mails & website’s !

  Ik ben aan het wachten op een gereserveerde vogel en heb ondertussen al mijn grooste vragen en ervaringen
  bevestigd en opgelost gekregen aan de hand van al uw nuttige informatie !

  Bedankt hievoor en vele groeten
  van Jens