Vogel Verrijkings Cursus Les 5:

Les 5: Gedragsverandering

 

Heb je Deel 1 Gemist? Klik HIER voor Deel 1 | Heb je Deel 2 Gemist? Klik HIER voor Deel 2

Heb je Deel 3 Gemist? Klik HIER voor Deel 3 | Heb je Deel 4 Gemist? Klik HIER voor Deel 4

 

Zagen we in de vorige aflevering dat ook soort, leeftijd en opvoeding van invloed zijn op het gedrag van je papegaai en / of parkiet, deze keer kijken we even kort naar gedragsverandering.

Wie is de schuldige? Ziekte of Hormonen?

verrijkingWanneer u op zoek bent naar de reden achter gedragsveranderingen in een vogel is de juiste plek om te beginnen de praktijk van een echte vogel arts.  Veel ziekten en zelfs kleine verwondingen kunnen leiden tot veranderingen in het temperament,  de stemming, en regelmatige routine van een vogel.

In andere gevallen kan de oorzaak van gedragsproblemen het gevolg zijn van een hormoon piek in het voorjaar, wanneer het daglicht langer duurt dan de duisternis. Deze tijdsverandering kan grote schade aanrichten op de persoonlijkheid van een typisch zachtaardige vogel.

Een volwassen mannelijke vogel kan agressief en bazig worden en een vrouwtje kan  territoriaal worden en proberen te nestelen.

Verwacht overmatige vocalisatie en lawaai, onvoorspelbaarheid, en zelfs bijten gedurende deze tijd van het jaar.

Als je vermoedt dat hormonen een probleem zijn, kort de tijd in dat je vogel daglicht ziet tot negen of tien uur per dag en kijk of dat helpt.
Wanneer de klokken weer veranderen in de herfst, met je vogel terugkeren naar normaal gedrag.

Als hij gewoon gezond blijft en normaal en hormonen zijn niet te in het spel dan is het tijd om zijn omgeving te verbeteren en activiteiten toe te voegen om zijn leven te verrijken.

De volgende keer zal ik een begin maken met het uitdiepen van Solo Verrijking.

Je maakt kennis met creatief foerageren in huis, goed en slecht speelgoed en nog veel meer
inventieve tips en richtlijnen die er zijn om verveling ten alle tijden te voorkomen bij je papegaai of parkiet.

'Zie ik je weer de volgende keer?'

Vergeet niet om hieronder even je reactie of vraag achter te laten...

groetjes en tot gauw,
Hans Meyer

Het Beginpunt voor Reactie's en Vragen: (10 comments so far)


 1. Adrie

  Ik heb nu het antwoord gevonden van me edel papegaai waarom hij zo agressief was en bijten, hier staat het heel duidelijk omschreven.
  Bedankt Hans. Ik ben hier erg blij mee om te weten waar dat gedrag van komt.

  vriendelijke groeten van Adrie


 2. jim

  he hans

  bedankt weer voor deze les ik zal in het voorjaar goed op letten wat er gebeurt,
  mijn paartje zonparkieten is namelijk dit jaar geslachts rijp.

  groet jim


 3. CONNY

  ja de laatste tijd is onze parkiet ook niet zo lief,ze bijt gemakkelijk,en ik mag zeker niet aan of in de kooi komen met mijn hand,
  anders krijg ik kusjes,maar de laatste keer beet ze in mijn lip,ja dat was schrikken,kom dat maar tegen met een papegaai die
  zijn snavel is nog groter!!!
  het is al beetje verbeterd,maar als ik haar rug streel ,doet ze alsof ze wil paren,ja zal tijd van het jaar zijn,ben blij dat mijn vraag nu opgelost is!
  Ik heb zoveel plezier aan dat kleine ding,ik overweeg een papegaai te kopen,of iets kleiner bont boerke of zo,maar mijn voorliefde gaat naar de grijze roodstaart,hij kan goed praten en dat trekt me aan!!!groetjes.


 4. wilma

  Hallo Hans,

  wanneer is een mannetjes papagaai volwassen, welke leeftijd hebben ze dan, mijn grijsje is nu 12 weken en vermoedelijk een mannetje omdat die zo grof en groot is maar we weten het niet zeker. daarbij hebben we nog een grijze roodstaart die is nu bijna 11 maanden, en volgens de vogeldokter zelhem ook een man.

  hoor het van je en ik ben blij met de cursus van je doe je toch een hoop dingen op.

  vriendelijke groetjes
  wilma


 5. Claudia

  Hallo hans
  ik ben heerlijk alles aan het lezen.. en al veel opgestoken .
  ik het Dj nu 2 weken. En vind zo leuk allemaal. Hij is alleen zenuwachtig in zijn kooi. Loopt over de grond heen en weer. Zo dra hij los is kruipt hij in me nek. En is niet meer weg te slaan. Is dit altijd in het begin. ? Niet dat ik dat knuffelen erg vind hoor hahahah..
  iig super om alles te lezen. Dank je wel

  • hallo Claudia,
   bedankt voor de reactie.
   Zeker zijn jonge kromsnavels aanhankelijk. Het zijn vogel kindertjes die veel ‘knuffelaandacht’ nodig hebben. Hou in de gaten dat naarmate de vogel opgroeit je moet voorkomen dat er een partner relatie ontstaat. Dat zou dramatisch zijn. Vooralsnog mag er geknuffeld worden….probeer hem alleen niet aandacht te gaan geven op een moment dat hij iets vervelends doet, want dan zien ze dat al snel als een bevestiging van hun gedrag,
   met vr.groet,
   Hans


 6. Gert Liefers

  Dag Hans,

  Bedankt voor de leuke serie van vogelverrijking !!

  En om daarop in te haken zit ik met het volgende. Ons vogeltje (zonparkiet) die wij in augustus bij je hebben opgehaald vertoont ineens bijzonder raar gedrag.
  Wat is er gebeurd, Pino, onze vogel vliegt overdag meestal los door de kamer, op een gegeven moment heeft hij kennelijk een misrekening gemaakt en is waarschijnlijk tegen de staande lamp aangevlogen, hierdoor zagen wij hem plotseling op de grond zitten en keek een beetje om zich heen. we hebben hem opgepakt en wat bleek, het is een compleet andere vogel geworden. het leek er niet op dat hij zich pijn heeft gedaan, ik mocht overal aankomen zonder dat hij protest aantekende. Niets leek erop dat hij zich heeft bezeert.
  Eerder had hij een grote mond, als ik of mijn vrouw de deur uitgingen of binnen kwamen gilde hij vaak, dit doet hij nu niet meer, vinden we niet erg ;).
  Maar vliegen is ook bijna niet meer aan de orde, het lijkt erop dat hij niet meer durft, als ik hem dwing om te vliegen gaat het wel goed, maar niet anders dan dat het strikt noodzakelijk is, anders blijft hij lekker op z’n plek. wat er met hem aan de hand is kan ik niet vertellen en vandaar dat ik de vraag bij jou neerleg, kun jij vertellen wat er aan de hand kan zijn met onze Pino ?
  Dit is nu 4 dagen aan de hand, heb jij enig idee of dit weer goed gaat komen ?

  Alles is normaal verder, hij eet,drinkt, snoepjes komen halen, wassen en poetsen, opstappen en verzin wat, alles is compleet normaal.

  Kun jij mij helpen ?

  Groet, Gert

  • beste Gert,

   Bedankt voor de reactie.
   Hoogstwaarschijnlijk is het volgende aan de hand.

   Wanneer een papegaai of parkiet die als huisdier wordt gehouden ergens tegenaan vliegt, ervaart de vogel dit als een ‘ongeluk’.
   Hij is gecrasht, even de kluts kwijt en voelt zich meestal ‘bedreigt’ door de situatie.

   Wanneer wij nu niets vermoedend met goede bedoelingen naar de vogel toe rennen, hem aanraken of zelfs oppakken, is de kans zeer groot dat de vogel het onderscheid tussen het ongeluk en geholpen worden niet kan maken.
   Wat er gebeurd als je direct op de gecrashte vogel afgaat, is dat hij jou gaat associëren met zijn ongeluk. Je bent deel geworden van het probleem in plaats deel van de oplossing.

   Dit wordt direct zichtbaar bij de eerste de beste keer dat je de vogel weer probeert aan te raken, laat staan op te pakken.
   Hij raakt in paniek en kan zelfs getraumatiseerd raken als je het niet met beleid aanpakt.

   Het beste is de breuk in het vertrouwen te ‘resetten’. Terug gaan naar de toestand waarin de vogel nog angst voor mensen had en op dezelfde wijze d.m.v. beloning het vertrouwen herstellen. Bewust even daarop trainen, lost e.e.a. zeker weer op, want het is nog een heel jonge vogel.

   Laat hem dingen doen die hij al kan en beloon hem daarvoor met iets lekkers dat snel op is ( gepelde zonnepit meestal favoriet).
   Bouw het vertrouwen stap voor stap weer op.
   Mocht hij nog eens crashen, wat heel waarschijnlijk is voor alle huiskamer vogels, laat hem dan eerst goed tot zichzelf komen en/of ga er helemaal niet op af. Wanneer de omgeving goed is aangepast op een vliegend huisdier, zoals afgeschermde ramen en spiegels is de kans dat er fysieke ernstige ongelukken gebeuren heel klein.
   Echter meer ruimte, hoe hogere snelheid ze kunnen maken en hoe harder een klap aankomt. Omgeving aanpassen is zeker in de begin tijd zolang de vogel nog moet wennen zeer aan te bevelen.

   nogmaals, stap voor stap dan komt het goed…

   met vr.groet, Hans


 7. Danny Dieduksman

  Hallo Hans,

  Echt gaaf dat je de tijd neemt om dingen te delen met ons. Zal dit zeker aanbevelen aan familie, vrienden en kennissen.

  Ik heb 2 pyrrhura’s en de ene begon spontaan te bijten en aan te vallen. Hoe komt dit gedrag opeens? Ik durf hem/haar niet meer op mijn schouder te laten zitten omdat hij in mijn wang had gebeten en me aanviel.

  Naar de dierenarts geweest in Prinsenbeek maar die wisten ook niet hoe dit kwam. Heb een algehele controle gedaan en ook een DNA onderzoek voor het geslacht, dus dat is even afwachten.

  Ben benieuwd naar de volgende verrijking.

  Groeten Danny

  • beste Danny, bedankt voor het bericht. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben, maar langdurig op de schouder zitten, kun je beter niet toestaan, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt de vogel daarmee niet zozeer dominant, maar meer onzeker. Juist onzekerheid is het laatste wat je bij een kromsnavel wil. Wanneer de testuitslagen goed zijn, heb j in elk geval een basis om mee verder te kunnen. Om een advies te geven, zou ik o.a. moeten weten wat er precies voor dat bijten is gebeurd, hoe erop is gereageerd en wat er dan daarna is gebeurd. Dit ‘abc’ kun je dan analyseren en vervolgens door a en c aan te passen, ga je b veranderen….dit leggen we o.a. uit in de papegaaienschool, http://www.papegaaienschool.nl mvg, Hans