Papegaaien- en Parkieten Voeding

Ook m.b.t. het onderwerp voeding moeten we een duidelijke scheiding maken tussen wat goed is voor kweekvogels en meer specifiek voor tamme vogels. Veel komt overeen, maar zeker niet alles.

Omdat de door ons geadviseerde voeding voor de diverse gesocialiseerde vogels niet voor iedereen altijd overal gemakkelijk verkrijgbaar is, hebben we er flink achteraan gezeten. Het is nu voor bijna alle geadviseerde voeding mogelijk dit direct in onze webshop te bestellen, ook in KLEINE hoeveelheden. Niemand zit natuurlijk te wachten op een zak van 20 KG Pyrrhura voer als hij net 1 Molinae heeft aangeschaft.

Om hetzelfde voer bij te bestellen dat wij hebben meegegeven bij de overdracht van uw vogel kunt u DEZE LINK gebruiken.

57535A_1(2)_enlnl_enlAlvorens een bepaald merk of soort voer te gaan gebruiken, moet u zich allereerst realiseren wat u met de vogel(s) wilt of van plan bent.
In elk geval is variatie altijd een sleutel tot succes.

Je kunt beslist niet zomaar tien ‘deskundigen’ aanhoren over wat zij de beste voeding vinden en dan de ‘meeste stemmen gelden’ regel toepassen zonder in de meeste gevallen een tegengesteld resultaat te bereiken dan wat je eigenlijk wilt.

Sinds enige jaren gebruikten we Scenic Birdfood als overbrugging tussen de fase van pap voeding en het zelf leren om pellets te eten. Helaas is de Nederlandse importeur er niet in geslaagd de relatie met dit Amerikaanse bedrijf in stand te houden en is het merk sinds begin 2014 niet meer in Nederland verkrijgbaar. Lees verder over onze bevindingen en de uitleg over Scenic Birdfood.

Er zijn verschillende goede alternatieven, zoals Dutch Birdfood, Zupreem natural line en natuurlijk Harrisons.

Een tamme vogel, waarmee je wilt gaan trainen en intensief wilt socialiseren binnen het gezin of als kameraadje wilt houden in huis moet beslist een ander dieet volgen dan de doorsnee volière vogel.

Waarom? Hier geven we momenteel een complete papegaaien cursus over, maar heel in het kort komt het hier op neer: Stel je voor dat je elke dag naar McDonalds gaat, je helemaal vol stopt met de lekkerste hamburgers of als je daar niet van houdt misschien wel elke dag gaat dineren in een 5 sterren restaurant inclusief het aller lekkerste dessert, hoe zou je je voelen als je dan thuis komt na week 4?

Dan komt je huisgenoot enthousiast naar je toe met precies hetzelfde 5 gangen diner wat je net 4 weken lang elke dag in het duurste restaurant van je stad hebt gegeten. Als je belooft hem te helpen met een flinke klus die avond, mag je alles direct opeten. Wat ga je doen? Ik zou persoonlijk al bij het zien van al dat eten hard naar de wc rennen denk ik.

Met je vogel is het niet anders. Hij zal helemaal geen zin hebben om ’te werken voor zijn eten’ als hij de hele dag door zich volgepropt heeft met al het lekkers wat je hem hebt voorgezet. Laat staan dat hij nog een reden ziet om naar je te luisteren en te doen wat je zegt of vraagt.

Het voert te ver om helemaal uit leggen hoe het dan wel moet, maar wil je werkelijk het maximale bereiken met je vogel, dan begrijp je al dat het heel anders moet. Zonder je hier eerst goed in te verdiepen en te begrijpen wat goede voeding en een juiste manier van voeren voor een tamme vogel inhoud, kom je niet verder.

In de uitgebreide vogel trainingscursus, leggen we stap voor stap uit hoe je elke willekeurige kromsnavel kunt gaan trainen, hoe je zijn dieet aanpast en samenstelt en wat de beste methode is om te voeren en te trainen. Je zult verstelt staan van de intelligentie van je vogel en je misschien zelfs een beetje schamen dat je dit niet eerder hebt geweten en hem al die tijd eigenlijk veel te kort hebt gedaan.

Aan de hand van duidelijke video lessen en het bijbehorende werkboek leer je hoe je een trainingsprogramma op kunt zetten en je vogel in korte tijd basisvaardigheden zoals, op stappen, afstappen, pootje geven, wegvliegen en naar je toe vliegen kunt leren. Vanuit deze basis gaan we verder tot zelfs de gedetailleerde trainingslessen over buiten vliegen en het aanleren van echte kunstjes zoals rollen over de grond, iets oppakken en aangeven of juist iets aanpakken en het neerleggen waar jij wilt. We besteden aandacht aan het corrigeren van ongewenst gedrag en laten zien hoe je overmatig schreeuwen, bijten en veren plukken kunt voorkomen en kunt verhelpen.

Ook komen professionele dierentrainers aan het woord waar je veel van op zult steken. Dit is een wereld apart waar de meeste vogelliefhebbers echter geen weet van hebben. Er zijn door de jaren heen verschillende methodes ontwikkeld om dieren te trainen op een zeer dier vriendelijke manier.

De dierenarts die gespecialiseerd is in de behandeling van vogels geeft nuttige tips en adviezen om je vogel gezond te houden, waar je op moet letten bij de aanschaf, hoe je kunt weten of de vogel ziek is en hoe hij zich voelt.

Als lid van onze website tammevogels.nl geven wij een wel heel speciale tijdelijke introductiekorting op deze volwaardige cursus. Heel speciaal omdat de prijs zeker in vergelijking tot wat anderen vragen voor een vergelijkbare training, al erg laag is zonder korting. Als je dan bedenkt dat je ontzettend veel materiaal krijgt, waar je jaren plezier van zult hebben is het de beste investering die je kunt doen voor je vogel en jezelf.


Voeding voor Volière vogels en Kweekvogels

We geven onze vogels uitsluitend het best verkrijgbare professionele voer voor grote parkieten. Dit wordt door veel andere kwekers ook gebruikt. Teurlings grote parkietenvoer zonder zonnepitten is een zeer goed gebalanceerd basisvoer waar niets aan toegevoegd behoeft te worden.

Bovendien is het 100% puur natuur en ook daarom onze favoriet.

Voor de liefhebbers kan men dit op veler verzoek nu ook rechtstreeks bij ons bestellen. Mocht het eventueel niet direct op voorraad zijn dan meestal binnen 24 uur.

Uiteraard moet een zaadmengsel dienen als basisvoer en aangevuld worden met verse groente, fruit, noten enz.

Eivoer

Als extra aanvulling tijdens de broedperiode krijgen alle vogels hoge kwaliteit vers eivoer. Uiteraard leren de jongen dit voer als eerste ook te eten samen met trosgierst van eveneens speciaal geselecteerde kwaliteit.

Het nut voor het verstrekken van eivoer ligt in het feit dat vogels voldoende essentiële stoffen nodig hebben om te leven. Zoals bij mensen de maaltijdschijf als basis dient voor een gezond voedingspatroon (dieet), geldt voor vogels dat zij ook bepaalde behoeftes hebben. Het verstrekken van zaden alleen is bijna altijd onvoldoende en zal leiden tot tekortkomingen aan noodzakelijke voeding-stoffen. Dit alles kan leiden tot vatbaarheid van de vogel voor ziekten en kwalen welke de dood, op korte of lange termijn, tot het gevolg kunnen hebben.

Eivoer wordt door heel veel vogels goed opgenomen en het zelf maken ervan heeft als voordeel dat de samenstelling aangepast kan worden aan de periode waarin de vogel zich bevindt. Zo kan in de rui-, de opfok-, de kweek-, en de rustperiode de samenstelling worden gewijzigd, of extra toevoegingen worden gedaan, waardoor het mogelijk wordt altijd een aangepast dieet te verstrekken.

Eivoer Zelf Maken

Het basisrecept voor het eivoer is voor iedere vogel gelijk. De verhoudingen van de bovenstaande ingrediënten moeten zijn:

190 gram beschuitmeel (gemalen wit beschuit)

80 gram rijstgries (tot gries gemalen rijst)

70 gram melkpoeder (lammerenmelkpoeder)

60 gram kalkpoeder (gemalen sepia)

Naast de basis dienen toevoegingen worden gedaan. Zonder deze toevoegingen is het eivoer incompleet en mist de vogel de hoge voedingswaarde. Deze bestaan uit gemalen insecten, knoflook, ei, groente & fruit en kruiden.

– Insecto zijn gevriesdroogde insecten die vermalen zijn tot poeder.

– Ajopolvo is gemalen knoflook ofwel knoflookpoeder.

– Trivial is een kruidenmix van Paardebloem, Kelp (zeewier), Lavendel, Rode klaver, Brandnetel, Kamille, Knoflook, Honingklaver, Rozenbottel, Meidoorn, Fenegriek, Wilgenbast, Lissewortel, Venkelzaad, Pepermuntblad.

– Limpio is een kruidenmix van Brandnetel, Echinacea, Crataegus, Solidago, Knoflook, Taraxacum, Wilgenbast, Zeewier.

– Descanso is een 100% natuurlijk mengsel dat er voor zorgt dat uw vogels rustig blijven in stresssituaties en de lichamelijke gevolgen hiervan reduceren.

In een afgesloten (levensmiddelen)emmertje kan deze droge samenstelling enkele maanden worden bewaard.

Voordat het eivoer aan de vogels verstrekt wordt, dienen de verse ingrediënten nog toegevoegd te worden. Onder verse ingrediënten verstaan we ei, groente en fruit, levertraan en overige toevoegingen.

Het ei dient hardgekookt, of beter nog geklutst en dan gekookt, worden toegevoegd in een verhouding 1:1. Dus bv. 30 gram droge basis-eivoer en 30 gram gekookt ei.

Voor groente en fruit geldt hetzelfde. Ook een verhouding van 1:1, dus in dit geval ook 30 gram verse groente en fruit toevoegen. Het toevoegen van levertraan dient om de meervoudig onverzadigbare vetzuren te verhogen en dient ± 0,1 ml. Per vogel te bedragen.

Uiteraard kunt u daarnaast nog andere toevoegingen doen zoals appelazijn, honing, stuifmeelpollen, geweekt en gekiemd zaad enz.

Verstrek ongeveer 30% eivoer en 70% zaden voor een juiste balans.

Verder gebruiken we als bodembedekking houtvezels en schelpenzand van Versele Laga.

De beukenhout snipper zijn favoriet. Stuift niet, absorbeert fantastisch en hoeft minder vaak vervangen te worden.

Aratinga’s, Ara’s en Grijze Roodstaart

Voor bovengenoemde vogels hebben wij een ‘voedings experiment’ opgezet. We testen het effect van de veelbesproken biologische voeding bij enkele van onze Aratinga’s.

Tot nu toe zijn de resultaten erg positief bij het gebruik van Harrison’s Bird Food.

Het is een uitgebreid scala aan goed gebalanceerde en complete voeding voor deze vogels. Het standaard papegaaienvoer bevat nooit voldoende voedingsstoffen er moet altijd veel worden toegevoegd. Dit wordt met Harrisons overbodig.

Wel moeten we constateren dat zelfs na enige jaren sinds de introductie van dit product de verkoopprijs ons inziens alle perken te buiten gaat. Ruim 18,- euro voor 454 gram vinden we ronduit absurd eigenlijk.

Ook is de verkrijgbaarheid een regelrecht drama. Het is voor groot publiek alleen via bepaalde dierenartsen te verkrijgen, waardoor er ook nog eens te veel partijen zijn die er aan moeten verdienen, zodat het product nog eens extra duur wordt en zeker voor kwekers die eigenlijk het beste voor hun vogels willen, simpelweg onbetaalbaar.

Bij 10 koppels aratinga’s zou men op een gemiddelde uitgave voor alleen voedsel komen op minstens 360,- euro per week! Dat is bijna 1500 euro per maand!

Dat gaat naar ons idee nergens meer over, een hobby moet leuk blijven!

Terug naar het gewone zaad, wat al tientallen jaren succesvol wordt gebruikt. Verse groente uit eigen tuin of van de markt kost ook geen 1500,- euro per maand en zal toch minstens even gezond zijn als een droog geperst brokje harrisons, naar wij dachten…

Voor wat betreft voeding voor de Grijze Roodstaart hebben we nog specifieke informatie op deze voedingspagina.

Grit, Maagkiezen Waarom?

Opname van voedsel

Voor de groei heeft ieder vogel voedingseiwitten, vitaminen en dergelijke nodig om organen, weefsels, huid, veren etc. te vormen; maar ook bouwstoffen om een goede beenderenstelsel te ontwikkelen waaromheen de spieren, organen en andere lichaamsdelen gestalte krijgen.

Voor het opbouwen van een goede beenderenstelsel zijn meerdere bouwstoffen nodig. De belangrijkste zijn de massa-elementen kalk, fosfor en magnesium en de sporenelementen mangaan, koper en vitamine D3. Vooral de combinatie kalk – fosfor – vitamine D3 is van wezenlijk belang tijdens b.v. de kweekperiode en de literatuur komen we dit tegen onder het begrip “kalk – fosfor stofwisseling”. Deze combinatie is erg belangrijk. Alleen in de juiste samenstelling zal b.v. het skelet zich optimaal ontwikkelen. Als één van de drie elementen ontbreekt of in te geringe mate aanwezig is, zal een onevenredige skeletvorming plaats vinden.

Het belang van massa-element kalk (=calcium).

Vogels nemen calcium op met de voeding (zaden, zacht voer, groenvoer, dierlijk voedsel en grit). Via de wand van de dunnen darm zal een gedeelte in de bloedbaan terechtkomen. De calciumbehoefte van de vogels is het hele jaar door niet constant. De behoefte is groter in de periode van de productie van eitjes en tijdens de groeiperiode van de jonge vogels.

Toch heeft het calcium het gehele jaar door een belangrijke taak, zo is calcium:

· Belangrijk voor een normale functie van het zenuwstelsel.

· Onmisbaar bij het bloedstollingproces.

· Belangrijk bij het normaal functioneren van hart – en skeletspieren.

In de rustperiode legt de pop een calciumreserve in het beenderenstelsel aan; om deze tijdens de broedperiode aan het te produceren ei door te kunnen geven. Daarnaast zal de vogel tijdens de broedperiode extra calcium in de dunnen darm opnemen wat de vorming van de eischaal ten goede komt.

De dagelijkse behoefte aan calcium kan niet alleen aan zaden en zacht voeders worden onttrokken. In zaadmengsels voor kanaries zit, afhankelijk van het mengsel 0,2 – 0,3% calcium en 0,55 – 0,65% fosfor. Het is dus nodig de vogels zelf in de gelegenheid te stellen het benodigde calcium op te nemen. Dit kan heel eenvoudig en zeer verantwoord door het verstrekken van vogelmineralen en of “GRIT”. Ook het verstrekken van een zorgvuldig samengesteld zacht voer, waarvan de voedingswaarde bekend is, draagt bij aan de calciumbehoefte van onze vogels. Fabrieksmatige samengestelde zacht voeders bevatten een juiste dosering calcium en fosfor. Deze dosering staat op de verpakking aangegeven. Vogels hebben een dagelijkse behoefte aan calcium. Het is daarom aanbevolen de vogels het gehele jaar zacht voer te geven.

Vitamine D3

We hebben gezien, dat de behoefte aan calcium maar ook aan fosfor onttrokken kan worden aan zaadmengsels, zacht voeders en vooral GRIT. Hierop komen we nog terug omdat dit uiteindelijk het onderwerp is van dit verhaal. Daarnaast is aangegeven dat bij de combinatie kalk en fosfor ook vitamine D3 behoren om een optimale kalk – fosfor stofwisseling te verkrijgen. Vitamine D3 is voor de vogels erg belangrijk en o.a. nodig voor:

· de opname van calcium vanuit de dunnen darm in de bloedbaan,

· het binnen redelijke grenzen constant houden van het calcium – fosforgehalte in het bloed,

· de mineralisatie (afzetting) van calcium en fosfor in het skelet,

· het transport van calcium naar de uterus waar de eierschaal wordt gevormd.

De behoefte aan vitamine D3 loopt evenwijdig een de behoefte van calcium. Dus bestaat er in het broedseizoen een hogere behoefte aan vitamine D3 om de kalk/fosfor stofwisseling in deze periode zo optimaal mogelijk te doen verlopen.

Hoe komt een vogel aan vitamine D3?

Vogels, die buiten verblijven, kunnen onder invloed van de in het zonlicht aanwezige ultraviolette straling, onderhuids vanuit zogenaamde pro-vitaminen de vitamine D3 zelf vormen. Binnen gehuisveste vogels, die dus uitsluitend bij kunstlicht worden gehouden, kunnen dit niet. Deze vogels moeten de benodigde D3 vitaminen dus op een andere wijze, via de voeding, toegediend krijgen. Dit geldt ook voor de buiten gehuisveste vogels in de winterperiode als er minder uitstraling van het benodigde ultraviolet aanwezig is. Vitamine D3 is op een verantwoorde manier toegevoegd aan fabrieksmatig samengestelde zacht voeders.

Wanneer we vogels een zacht voeder verstrekken van een fabrikant die het vitaminegehalte op de verpakking garandeert, dan zijn de vogels het gehele jaar door op een verantwoorde wijze voorzien van vitamine D3. Als een vogelliefhebber zelf zijn zacht voeder maakt dan is het nog maar de vraag, of de vogels voldoende vitamine D3 krijgen. Te verwachten valt eerder dat de kans op overdosering zeer groot is omdat men zonder enige controle op de hoeveelheid, aan het eigengemaakt zacht voeder nog allerlei voedingsstoffen moet toevoegen. Zowel een tekort als een overdosering van vitamine D3 zullen leiden tot onherstelbare nadelige gevolgen voor de jonge vogels mar ook voor de ouderdieren.

Grit

De behoefte aan calcium kan worden opgebouwd uit een goede zaadmengeling en een volledig zacht voer, waaraan een verantwoorde hoeveelheid calcium is toegevoegd. Aan de basisbehoefte aan dit massa-element is dan voorzien. Maar: de behoefte aan calcium is variabel.

Daarom is het belangrijk dat wij onze zaad etende vogels grit verstrekken welke zij naar behoefte en vrije keuze kunnen opnemen.

Hierdoor zal geen overdosering ontstaan. Grit is op zich een eenvoudig product en bestaat uit gebrande en gemalen oester schelpen. Grit bestaat in verschillende soorten welke bepaald worden door de grootte. Zo is er grit voor:

· kanaries, tropische vogels, wildzang en kleine parkieten,

· grote parkieten, patrijzen, kwartels en fazanten,

· postduiven,

· hoenders.

Door verschillende voederfabrikanten wordt grit in een kleine verpakking in de handel gebracht en worden er allerlei bijproducten aan toegevoegd zoals:

Kalksteen, het nut hiervan is niet duidelijk.

Roodsteen is gemalen baksteen, bloempotten of dakpannen. Neemt stoffen uit de darm op, niet alleen schadelijke maar ook belangrijke voedingsstoffen verlaten ongebruikt de vogel.

Houtskool heeft alleen een functie als de vogels last heeft van darmstoornis (diarree). Houtskool laat het verteringskanaal weer tot rust komen, maar dan moet de vogelliefhebber wel maatregelen treffen om die darmstoornis op te heffen.

Kalkaardig zeewier bevat diverse nuttige mineralen die een goede aanvulling zijn op de normale voedingsstoffen.

Maagkiezel is onmisbaar voor een goede spijsvertering. Grit wordt in de maag van de vogel opgelost en levert geen bijdrage aan de spijsvertering. Grit heeft geen maalfunctie, daarvoor is maagkiezel nodig. Het is erg belangrijk dat er geen overdosering ontstaat en de vogels niet gedwongen worden teveel calcium op te nemen. Dit dwangmatige ontstaat als men kalkhoudende producten toevoegt aan fabriekszachtvoer of aan eigengemaakt zacht voer. Geef daarom grit altijd afzonderlijk en het gehele jaar door. De vogels bepalen zelf wel wat ze opnemen.

Vogelmineralen

Aangegeven is dat vooral in de kweekperiode de behoefte aan calcium, fosfor en vitamine D3 groter is. Om deze grotere behoefte te realiseren worden vogelmineralen in de handel gebracht. We zien bij deze mineralen dat het percentage calcium, fosfor en natrium hoger is dan die van “normaal grit”. Ook deze vogelmineralen moeten afzonderlijk met het reeds verstrekte grit beschikbaar worden gesteld en dus niet gemengd worden met het zacht voer.

Nut… en onnut

Het doel van onze hobby is o.a. het kweken van jonge vogels. We proberen de omstandigheden waaronder dit gebeurt zo goed mogelijk te realiseren en beheersbaar te houden. Hiertoe behoort zeker een basiskennis van de voeding die we aan onze vogels moeten verstrekken. Het is echter jammer dat een aantal fabrikanten onnutte producten toevoegen aan het door hen verpakte vogelgrit. Roodsteen en houtskool hebben voor gezonde vogels geen enkel nut, maar zullen eerder averechts werken. Let bij aankoop van verpakt grit dan ook op de samenstelling.

Klik hier voor het actuele aanbod.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.